Annons
X
Annons
X

”Bombmannen” häktad i dag

Den man som greps för bombhotet i Gamla stan i torsdags har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och grovt falskt larm. Mannen erkänner brott.

Bombdramats upplösning på torsdagskvällen. Efter fem timmar lämnar mannen över sig till polisen på Stora Nygatan i Gamla Stan.
Bombdramats upplösning på torsdagskvällen. Efter fem timmar lämnar mannen över sig till polisen på Stora Nygatan i Gamla Stan. Foto: MIKAEL ERIKSSON ABC SVT

**Häktningsförhandlingarna mot den **misstänkte mannen inleddes klockan 13 på söndagen. När åklagaren Pär Andersson lägger fram sin häktningsframställan sitter den 43-årige mannen mellan sin advokat Peter Nilsson och sin tolk, klädd i Kriminalvårdens gröna kläder och flip-flops.

Det var i torsdags som mannen klev in på organisationen Civil rights defenders kontor i Gamla stan i Stockholm och sade att han tillhörde en terrororganisation. Runt midjan hade han ett misstänkt bombbälte, som sedan visade sig vara en attrapp. Det bestod av några behållare och en kabel. Han har i förhör berättat att han hade tillverkat det genom att titta på bilder på internet.

**Mannen lämnade över **en lapp där det stod att det skulle smälla bomber vid Moderaternas och Socialdemokraternas högkvarter, och det var därför som stora delar av Gamla stan och området kring Sveavägen spärrades av. Han ska ha uppfattat Socialdemokraterna och Moderaterna som Sveriges regering.

Annons
X

På lappen stod det även att mannen krävde att få prata med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, samt en journalist från SVT.

– Vad jag har förstått har han sagt att Jimmie Åkesson är den enda personen i Sverige som säger det som alla tänker, ungefär så, säger vice chefsåklagare Pär Andersson, till SvD.

43-åringen kom till Sverige för två månader sedan för att besöka en vän. Vännen har förhörts och har berättat att den misstänkte mannen förändrades under sin korta tid i Sverige. Han sökte asyl men fick avslag, både från Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Enligt vännen ska han ha sagt att han på grund av avslaget ville ”göra något stort”. Enligt utvisningsbeskedet skulle han lämna Sverige nu på onsdag.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mannen erkänner brottet och att han hade planerat det.

  Tingsrätten anser att det finns fara för att mannen avviker och fortsätter sin brottsliga verksamhet och därför häktas mannen. Åtal ska väckas senast den 8 juli. Han kommer att genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning.

  Det var i torsdags som mannen greps, efter fem timmars förhandling med polisen. Strax efter midnatt natten till torsdagen anhölls han.

  Annons
  Annons
  X

  Bombdramats upplösning på torsdagskvällen. Efter fem timmar lämnar mannen över sig till polisen på Stora Nygatan i Gamla Stan.

  Foto: MIKAEL ERIKSSON ABC SVT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X