Annons
X
Annons
X

Bombman kan ha övat i Irak

Polisen fokuserar nu på att hitta medhjälpare till självmordsbombaren i Stockholm. Enligt två islamistiska webbsidor ska den misstänkte bombmannen Taimour Abdulwahab ha utbildats av en organisation i Irak som står nära al-Qaida. Sprängladdningarna som han bar på var betydligt kraftigare än vad som tidigare varit känt.

Foto: ÅSA WESTERLUND OCH SCANPIX

Polisen har till 98 procent kunnat identifiera den man som sprängde sig själv i hörnet i centrala Stockholm i lördags. Fortfarande saknas dock bekräftelse från anhöriga samt dna-analys.

Taimour Abdulwahab är sedan tidigare helt okänd för Säkerhetspolisen, ”som en blixt från klar himmel”, enligt chefsåklagare Tomas Lindstrand. Säpo har gjort en kartläggning av militanta islamister som ska presenteras i morgon, men har alltså inte lyckats ringa in Taimour Abdulwahab. Säpo ville igår inte kommentera den kommande utredningen.

Tomas Lindstrand beskriver bombdådet som mycket välplanerat. Polisen utgår från att 28-åringen, som bott i Tranås och brittiska Luton, har haft medhjälpare.

Annons
X

–Han var ensam i själva utförandet men vi vet av erfarenhet att det brukar vara fler involverade, säger Lindstrand.

Utredningen är nu inriktad på att hitta medhjälparna.

–Det handlar om att förhindra liknande attentat i framtiden, säger Tomas Lindstrand.

När mannen sprängde sig till döds hade han ett bombbälte på sig samt en ryggsäck med sprängämnen och ett föremål som beskrivs som en tryckkokare.

–Han var synnerligen välutrustad med bombmaterial.

Polisen har fortfarande ingen uppfattning om exakt hur mycket sprängmedel det rör sig om.

–Men vad jag har förstått är det här ganska kraftiga saker, det hade kunnat gå riktigt illa, säger Lindstrand.

Långt ifrån alla bomber han bar på detonerade. Hade alla laddningarna sprängts skulle många ha kunnat skadas och dödas.

–Det är mer sprängämne med i bilden jämfört med vad vi visste tidigare. Det har dubblats jämfört med i söndags, säger bombexperten Bo Janzon, tidigare chef för vapenavdelningen vid Totalförsvarets forskningsinstitut och adjungerad professor vid Mälardalens högskola.

Människor skulle ha riskerat att skadas upp till hundra meter från gärningsmannen, förklarar han. Hade ryggsäcken med sprängmedel detonerat separat kunde antalet offer ha blivit stort, enligt Bo Janzons uppskattning.

–Det hade som mest kunnat vara fråga om ett hundratal dödsoffer och 400–500 skadade totalt.

Vilka personer som kan ha hjälpt bombmannen och om de har koppling till kända terrornätverk är inget som polisen i nuläget säger sig ha några uppgifter om.

Igår uppgav dock två islamistiska webbsidor att mannen ska ha fått jihadträning av organisationen Islamiska staten i Irak, som har kopplingar till al-Qaida. Uppgifterna som är obekräftade citeras av den irakiska nyhetsbyrån Iraqi Media Net. Den brittiska tidningen The Guardian rapporterar också att Islamiska staten i Irak hyllar självmordsdådet.

När karikatyrerna på profeten Mohamed publicerades i Jyllandsposten 2007, hotade al-Qaidas dåvarande ledare i Irak, Abu Omar Al Bagdadi, med att Sverige skulle betala ett dyrt pris för att ha förnedrat profeten.

Enligt uppgifter på en nystartad islamistisk hemsida, som Iraqi Media Net tagit del av, åkte den svenske självmordsbombaren till Irak där han blev tränad av Den islamiska staten i Irak. Uppgifterna gör gällande i att Taimour Abdulwahab efter träningen återvände till Sverige för att sätta hotet från 2007 i verket.

I den ljudfil som mannen skickade till TT och Säpo sade han själv att han varit i Mellanöstern för jihad. I meddelandet säger han också att ”den islamiska staten uppfyllt vad de lovat er”.

Meddelandet som skickades tio minuter före bombdåden sändes från hans mobiltelefon via bredband. Bilen som exploderade några minuter innan han själv omkom köpte mannen så sent som i november.

Den svenska polisen samarbetar med underrättelsetjänsten i Storbritannien. Samtidigt har USA:s säkerhetspolis, FBI, skickat sju bombexperter till Sverige för att hjälpa den svenska polisen, enligt TT.

Polisen tror att det var ett misstag att spränga bomben på Bryggargatan. Vart mannen var på väg vet polisen inte.

–Gissningsvis till en plats med mycket folk, kanske Centralstationen, kanske varuhuset Åhléns, säger Tomas Lindstrand.

De radikala miljöer som föder självmordsbombare kan ge upphov till nya attacker i Stockholm, varnar den brittiske terrorexperten Robin Simcox. Händelser som den här kan inspirera andra radikala individer och Sverige måste vara på sin vakt, anser han.

–I Sverige dog ingen förutom självmordsbombaren själv. Det betyder att ni hade tur. Men förr eller senare tar turen slut.

Annons
Annons
X
Foto: ÅSA WESTERLUND OCH SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X