Annons

Åklagaren: Politiska motiv bakom bombdåd

Den 23-årige mannen, som misstänks för inblandning i alla tre bombdåd i Göteborg under den gångna vintern, i rättssalen under den första förhandlingsdagen i säkerhetssalen i tingsrätten.
Den 23-årige mannen, som misstänks för inblandning i alla tre bombdåd i Göteborg under den gångna vintern, i rättssalen under den första förhandlingsdagen i säkerhetssalen i tingsrätten. Foto: Anders Ylander/TT

Gradvis blev de åtalade männen med nazikoppling allt mer radikaliserade och bombdåden i Göteborg gjordes av politiska skäl, hävdar åklagaren.

Ett utspel för att tillmötesgå ropen på attentaten borde ha rubricerats som terroristbrott, anser försvaret.

Under strecket
TT
Publicerad

Den 23-årige mannens försvarsadvokat Michael Hansson tycker att det var lite av en helomvändning av åklagaren när den politiska motivbilden framfördes för bombdåden i Göteborg. Förhöret med 23-åringen uteblev eftersom han inte ville svara på några frågor.

Foto: Anders Ylander/TTBild 1 av 2

När en städare på ett flyktingboende skulle slänga en sopsäck detonerade en bomb. Troligen låg en tidsinställd och aktiverad bomb i säcken. Arkivbild.

Foto: Thomas Johansson/TTBild 2 av 2

"Ååh du Allfader Oden. Vi ska ta tillbaka vårt land", säger den 23-årige mannen i en inspelning som hittats i hans hem. Mannen uttalar även en avsikt att ta strid mot judar och muslimer som finns i Sverige.

Han är en av tre män, med kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som åtalats misstänkta för tre bombattentat i Göteborg i vintras. Kammaråklagare Mats Ljungqvist anser att männen – 50, 23 och 20 år gamla – hade politiska motiv.

Annons
Annons
Annons