Annons

Åklagaren: Politiska motiv bakom bombdåd

Den 23-årige mannen, som misstänks för inblandning i alla tre bombdåd i Göteborg under den gångna vintern, i rättssalen under den första förhandlingsdagen i säkerhetssalen i tingsrätten.
Den 23-årige mannen, som misstänks för inblandning i alla tre bombdåd i Göteborg under den gångna vintern, i rättssalen under den första förhandlingsdagen i säkerhetssalen i tingsrätten. Foto: Anders Ylander/TT

Gradvis blev de åtalade männen med nazikoppling allt mer radikaliserade och bombdåden i Göteborg gjordes av politiska skäl, hävdar åklagaren.

Ett utspel för att tillmötesgå ropen på attentaten borde ha rubricerats som terroristbrott, anser försvaret.

TT
Publicerad

"Ååh du Allfader Oden. Vi ska ta tillbaka vårt land", säger den 23-årige mannen i en inspelning som hittats i hans hem. Mannen uttalar även en avsikt att ta strid mot judar och muslimer som finns i Sverige.

Han är en av tre män, med kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som åtalats misstänkta för tre bombattentat i Göteborg i vintras. Kammaråklagare Mats Ljungqvist anser att männen – 50, 23 och 20 år gamla – hade politiska motiv.

Den 23-årige mannens försvarsadvokat Michael Hansson tycker att det var lite av en helomvändning av åklagaren när den politiska motivbilden framfördes för bombdåden i Göteborg. Förhöret med 23-åringen uteblev eftersom han inte ville svara på några frågor.

Foto: Anders Ylander/TT Bild 1 av 2

När en städare på ett flyktingboende skulle slänga en sopsäck detonerade en bomb. Troligen låg en tidsinställd och aktiverad bomb i säcken. Arkivbild.

Foto: Thomas Johansson/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons