Annons
X
Annons
X

Serie av bombdåd i Jakarta – minst 7 döda

Dödssiffran uppges vara sju personer efter bombdåden i den indonesiska huvudstaden Jakarta. Vittnesuppgifter talar om att attacken delvis utfördes av självmordsbombare. Minst sju explosioner inträffade. Flera skott avfyrades utanför ett kafé när poliser tog sig in.

Av TT, SvD
(uppdaterad)
Dådet i Jakarta

**Explosionerna ska ha **ägt rum vid gallerian Sarinah i ett område med lyxhotell och ambassader, bland annat Turkiska och Pakistanska ambassaderna. Dramat startade cirka klockan 10.30 lokal tid, 04.30 svensk tid.

Minst sju personer har dödats, varav fem är misstänkta gärningsmän och två är civila. Den ena av de civila offren är en holländsk medborgare.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt nyhetsbyrån AFP är polisinsatsen nu avslutad. Det finns ännu inga uppgifter om vilka som kan ha legat bakom dåden. Inga svenskar tros ha drabbats, enligt UD.

  Annons
  X

  Talespersonen Anton Charliyan säger:

  – Vi har tidigare tagit emot hot från Islamiska Staten (IS) om att Indonesien kommer att stå i fokus för en attack.

  Poliser på plats i närheten av den plats där explosionerna skedde i Jakarta på torsdagsmorgonen svensk tid. Foto: AP

  Vittnen säger till Telegraph att tre av explosionerna ägde rum utanför Starbucks Café, en internationellt känd kafékedja.

  Starbucks Café, som stängt alla sina försäljningsställen i Jakarta, har skickat ut ett meddelande där det berättats att en kund skadades i samband med attacken, men att det inte var livshotande.

  En säkerhetsvakt på en bank uppger för samma källa att han från en position i närheten såg minst tre självmordsbombare som satte eld på sig själva i närheten av caféet.

  Mannen, som heter Tri Seranto, säger till AP att de övriga männen i gruppen angrep en polispost och att skottlossning utbröt. Han uppger också att han sett en död polisman på gatan och tre andra svårt skadade.

  Enligt Jakarta Globe uppger en polisman att det finns indikationer för att förövarna haft hjälp av krypskyttar i intilliggande höghus, något som dock ännu inte är bekräftat.

  Metro TV har rapporterat att minst 14 beväpnade män var involverade i attacken.

  Foto: Tatan Syuflana/AP

  Indonesiens president Joko Widodo avbröt en omedelbart en resa till de centrala delarna av Java för att återvända till Jakarta. Presidenten uppmanade folk att inte spekulera i vem som ligger bakom attacken.

  Indonesien har världens största muslimska population. Majoriteten av befolkningen praktiserar en moderat from av religionen.

  Landet har drabbats av flera terrordåd under 2000-talet, det värsta år 2002 på ön Bali där 202 människor dog. De flesta turister.

  Polisen har på senare tid varit framgångsrik i sitt arbete att identifiera och förstöra militära celler, men har på senare tid oroat sig speciellt för grupper som återvänt till landet efter att ha krigat med IS i Syrien och Irak.

  Så sent som i december 2015 greps nio personer som uppgavs ha anknytning till IS. De gripna skulle ha förberett en attack mot en konsert.

  Den senaste stora attacken var i juli 2009 då hotellen Marriott och Ritz Carlton utgjorde måltavlorna.

  Guardian rapporterar live theguardian.com Flera explosioner i Jakarta bbc.com En bomb ska ha detonerat utanför ett köpcenter reuters.com Skottlossning hördes efter explosionerna bigstory.ap.org
  Annons

  Poliser på plats i närheten av den plats där explosionerna skedde i Jakarta på torsdagsmorgonen svensk tid.

  Foto: AP Bild 1 av 2
  Foto: Tatan Syuflana/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X