Annons

Bomarknaden kan vända: ”Ser många plustecken”

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik och Valueguard. Efter höstens nedgång på bostadsmarknaden har återhämtningen på bostadsmarknaden varit måttlig och nu tror allt fler mäklare på stillastående eller sjunkande priser på bostadsmarknaden. Hans Flink på Mäklarstatistik ser dock flera ljusglimtar och är optimistisk om framtiden.

Under strecket
Publicerad

Priserna på bostadsrätter sjönk med 1 procent i maj, efter att ha sjunkit med lika mycket förra månaden. Samtidigt steg villapriserna, som var oförändrade förra månaden, med 1 procent. Det visar Svensk Mäklarstatistik.

Även i Storstockholm föll bostadspriserna med 1 procent. I centrala Stockholm stod dock priserna stilla i maj.

Göteborg överraskar med en uppgång. Centrala Göteborg ökade med 2 procent och Storgöteborg med 1 procent.

Villapriserna i Storstockholm var oförändrade och följde alltså inte med rikets siffror marginellt upp. Ökningen i Stor-Stockholm och Stor-Malmö var också upp 1 procent.

Valueguard bekräftade med sin statistik att det handlar om fortsatt små prisrörelser på bostadsmarknaden och noterar att ingen återhämtning kan skönjas i Stockholm.

”Efter höstens nedgång på bostadsmarknaden har återhämtningen på bostadsmarknaden varit måttlig, med en mestadels sidleds gående marknad. Detta gäller särskilt i huvudstaden, där vi inte sett någon återhämtning alls. Det var också där höstens nedgång var djupast”, skriver Valueguard.

Valueguards prisindex för privatägda bostäder steg 0,1 procent mellan april och maj enligt den senaste månadsstatistiken från Valueguard. Detta efter att ha varit upp med 0,9 procent månaden innan.

Samtidigt tror allt fler mäklare tror på stillastående eller sjunkande priser på bostadsmarknaden. Det visar en panelundersökning utförd av Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard.

Undersökningen Mäklarpanelen visar att en majoritet av de tillfrågade mäklarna, 46 procent, tror på stillastående priser på bostadsmarknaden de kommande tre månaderna. 32 procent tror på prisuppgång, och 23 procent på prisnedgång.

Hans Flink på Mäklarstatistik är optimistisk om framtiden.

– Det är första gången sen september 2017 som vi ser så många plustecken. Det kan vara ett litet trendbrott. Om det håller i sig eller inte är för tidigt att säga, sade han till SvD:s Ekonomistudion.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons