Annons

”Bolunds resonemang är inte logiskt”

Johanna Kull.
Johanna Kull. Foto: Avanza

De som skyddas av regeringens förslag på pensionsmarknaden är inte spararna, utan snarare stora försäkringsbolag. När en sparare fastnat i en dålig försäkring – då måste vi ha rätten att rösta med fötterna. Det skriver sparekonomen Johanna Kull i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Att finansmarknadsminister Per Bolund i en replik skriver att han vill genomföra fler reformer för att förbättra konsumentskyddet på pensionsmarknaden är positivt. Han blandar dock ihop fondförsäkringar med traditionella försäkringar. Att det finns skäl att noggrant se över hur man vid förbättrad flytträtt, skyddar kvarvarande sparare i så kallad traditionell försäkring motsäger jag inte.

När det gäller fondförsäkringar däremot, den idag snabbast växande försäkringsformen och den absolut vanligaste bland icke kollektivavtalade tjänstepensioner, är Per Bolunds resonemang inte logiskt. En fondförsäkring är ett individuellt sparande, där du som sparare själv bär all risk, och vid flytt av en sådan finns det inga kostnader som drabbar kvarvarande sparare. Att flytta en fondförsäkring skiljer sig inte från att flytta en fond från en bank till en annan – då tas inga kostnader ut.

Annons
Annons
Annons