Annons
X
Annons
X

Bolund om dyra och dåliga fonder: ”De ska bort”

Finansinspektionen kommer att få större muskler för stoppa fondbolag som tar ut höga provisioner för dyra och dåliga fonder. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund.

– De ska bort från den svenska marknaden, säger han.

Skräpfonderna
Finansmarknadsminister Per Bolund.
Finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Finansmarknadsminister Per Bolund ryter till mot fondbolag som tar ut höga provisioner för dåliga rekommendationer. I januari 2018 träder ny lagstiftning i kraft som förbjuder vissa typer av provisioner.

– Vi vill förbjuda provisioner där kunderna inte fått bästa möjliga erbjudande. Det finns för många aktörer som säljer produkter som inte gynnar kunderna. Det är helt oacceptabelt, säger Per Bolund.

Uttalandet kommer efter SvD Näringslivs artiklar på måndagen om så kallade distributörsfonder, där konsumenter betalar höga avgifter för fonder som är både dyrare och presterar sämre än genomsnittet.

Annons
X

Bland annat har försäkringsjättarna Skandia och Länsförsäkringar dolda specialutbud med dyra fonder som enbart är till för externa förmedlare och rådgivare. Tillsammans delar fondbolagen, rådgivaren och försäkringsbolaget på de höga fondavgifter som konsumenter betalar.

Finansinspektionen har tidigare föreslagit ett totalförbud mot provisioner, vilket finansmarknadsminister Per Bolund sagt nej till.

– Nej, inte ett totalförbud. Vi är rädda att det skapar större centralisering på marknaden och mindre valfrihet, som i slutändan leder till sämre villkor för konsumenterna. Det viktigaste är att få bukt med provisionssystemet så att det inte går att tjäna pengar på att sälja dåliga produkter.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Du är inte beredd att omvärdera det?

  – Vi ser en bred variation gällande provisioner. En del är inte problematiska, medan andra verkligen skapar problem för konsumenterna. De ska bort från den svenska marknaden.

  Hur då?

  – Bland annat kommer Finansinspektionen att få mycket större muskler, med möjligheter att begära in information från aktörer på marknaden. Det ökar transparensen och gör det möjligt att avgöra vad som är en acceptabel provisionsnivå, säger Per Bolund.

  Finansmarknadsministern välkomnar också Pensionsmyndighetens förslag på en rad åtgärder för att skydda spararnas pengar i premiepensionen, efter den senaste tidens storm kring PPM-systemet och fondbolaget Allra.

  – Jag tycker att det finns oacceptabla brister i systemet. Det vi sett med Falcon Funds och Allra visar att det inte funnits en tillräcklig trygghet. Det går inte att skydda sig mot att investeringar eller börsen inte går som man vill, men pensionsspararna ska känna sig trygga i att det inte finns aktörer som bara vill berika sig själva, säger Per Bolund.

  Pensionsmyndighetens åtgärdslista är en delrapportering, de färdiga förslagen ska presenteras senast i juni. Bland annat ska kraven på fonderna bli avsevärt tuffare och utlandsregistrerade fonder ska kunna nekas, visar dokument som SvD tagit del av.

  Några av de viktigaste åtgärderna som Pensionsmyndigheten föreslår är:

  • Små fonder ska rensas bort. Fonder som tas in ska ha haft minst 100 miljoner kronor i förvaltat kapital under minst tre års tid, för att komma i fråga för myndigheten. Kravet kan bli effektivt – av de 31 fonder som ansökte om att få registrera sig på fondtorget under andra halvan av 2016 så var det endast fyra av 31 fonderna som uppfyllde dessa krav.
  • Fonder som tas in ska ha minst 36 månaders avkastningshistorik.
  • Fonder ska ha en marknadsmässig värdering av sina innehav. Här vill Pensionsmyndigheten kunna neka en fond inträde, vid misstanke om att kravet inte uppfylls.
  • Fonder som registrerar sig utomlands men endast riktar sig mot den svenska premiepensionen ska kunna nekas inträde till fondtorget.

  I dag finns över 800 fonder på fondtorget. Med den nya reglerna skulle minst en fjärdedel av fonderna kunna avregistreras, enligt myndigheten.

  – Antalet fonder är inte det väsentliga. Det finns aktörer som inte har rent mjöl i påsen och som bara vill tjäna snabba pengar utan att se till pensionsspararnas bästa. Det kan vara bra om ett stort antal fonder försvinner, men det finns inget egenvärde i att ha så få fonder som möjligt, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

  Över en fjärdedel av fonderna håller kanske inte måttet. Hur har det blivit så?

  – Det har inte funnits tillräckligt fokus på analys och tillsyn av fonderna i systemet.

  Har förtroendet för PPM-systemet skadats?

  – Jag tror att systemet har skadats. Det är en viktig uppgift för Pensionsmyndigheten och oss politiker att återuppbygga förtroendet.

  Annons

  Finansmarknadsminister Per Bolund.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X