Annons
X
Annons
X

Bolt vann magisk final

Han gjorde det. Igen. Usain Bolt försvarade OS-guldet på 100 meter efter en magisk final. Jamaicanen satte nytt olympiskt rekord med 9,63. Silvret togs av landsmannen Yohan Blake – men han hade ingen chans.

[object Object]
Bolt går i mål i finalen på 100 meter. Foto: REUTERS

Londonkvällen hade blivit kylig när Usain Bolt sprang ärevarv runt Olympiastadion tillsammans med sin träningskompis Yohan Blake. Bara Bolt själv har sprungit snabbare än 9,63, för tre år sedan i VM-finalen i Berlin då han vann på 9,58. Usain Bolt kom till OS med en del frågetecken att räta ut efter de dubbla förlusterna mot Yohan Blake i de jamaicanska uttagningarna.

Skulle han få ordning på starten? Var han helt skadefri?

Redan i semifinalen visade han att han var tillbaka i den form han hade 2008 och -09. Med väldiga steg kontrollerade han loppet retfullt enkelt och sprang avstannande i mål på 9,87. Ett styrkebesked – och det var bara början. I finalen hade han greppet hela vägen efter att ha fått en bra start.

Annons
X

Han pressade sig hela vägen och klockan stannade på 9,63. Blake var klart slagen på 9,75. Bronset gick till Justin Gatlin, USA, på 9,79. Hans landsman Tyson Gay hamnade utanför pallen, slagen med en hundradel.

Det här var fjärde OS-guldet för Bolt. Enda missen i karriären kom i fjol när han tjuvstartade i VM-finalen i Sydkorea och fick se Blake ta hem guldet. När det gäller stjärnstatus inom friidrotten finns ingen större. Först kommer Bolt. Sedan ingenting. Därefter resten.

Efter alla dopningskandaler i början av 2000-talet som svärtade ned sporten sprintade ”Lightning Bolt” in som en frälsare med humor, show och självdistans. Även om Yohan Blake, Tyson Gay och de andra i finalen tagit upp kampen och springer på tider som är fantastiska har de biroller i jämförelse med Bolt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hans mål är att bli en legend. Det är han redan efter tre OS-guld i Peking för fyra år sedan, tre VM-guld i Berlin 2009 och två i Daegu i fjol. Och framför allt de fantastiska världsrekorden -08 och -09. Bolt, som fyller 26 om ett par veckor, har tidigare uttalat att han siktar på ett tredje OS, i Rio 2016. Men först ska han springa efter mer guld här i London. Bolt är favorit till guldet även på 200 meter och Jamaica till segern på korta stafetten.

  MISSA INTE:
  Följ OS direkt med London live

  OS-guider:

  Annons
  Annons
  X

  Bolt går i mål i finalen på 100 meter.

  Foto: REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X