Annons
X
Annons
X

Bolt först ut i elbilsvågen 2.0

Bolt, Budd-E och Zero 1 – nu lanseras nästa generation elbilar. Branschen försöker råda bot på att de avgasfria bilarna, trots historiskt höga försäljningssiffror, globalt sett fortfarande bara utgör en bråkdel av totalmarknaden.

Av TT
CES-mässan 2016
Foto: Tony Ding/AP

**Hetast i år **bland supermiljöbilarna väntas Chevrolet Bolt bli. Det är en renodlad elbil som utlovas bli först i världen med kombinationen lång räckvidd och lågt pris – närmare bestämt över 30 mil per laddning och en prislapp i USA på under 30 000 dollar (cirka en kvarts miljon kronor).

Bilen, ett slags syskon till laddhybriden Volt, presenteras av General Motors (GM) på prylmässan CES i Las Vegas i veckan. Provkörningsvideor från Cnet och Mashable läckte ut på nätet redan innan GM:s vd Mary Barra ställt sig på CES:s scen.

Säljstart i USA är satt till slutet av 2016, medan det är mer oklart när Bolt kommer till Europa.

Annons
X

Andra "snackisar" i Las Vegas är Volkswagens (VW) Budd-E och uppstickaren Faraday Futures koncept FF Zero 1. De är dock långt ifrån produktionsfärdiga.

Faraday Future poängterar att de visar upp en extrem, och orealistisk, sportbil – men byggd på en plattform som inom några år ska kunna vara bas för folk-elbilar.

**VW försöker samla **miljöpoäng med vad som beskrivs som en pånyttfödd avgasfri version av den klassiska folkabussen. Budd-E, en ordlek med 60-talets folkabuss-smeknamn Bulli, ska också få en räckvidd på över 30 mil.

Kruxet är att Budd-E inte väntas säljas förrän cirka 2019. I nätkommentarer till lanseringen påpekas också att VW flera gånger tidigare visat upp liknande prototyper.

Utspelen från bilbjässar som GM och VW ses delvis som ett försök att slå undan benen för Tesla, vars succémodeller S och X punkterat tidigare argument om att eldrift bara fungerar till "shoppingbilar" i stadsmiljö.

Kalifornien-baserade Tesla ska presentera sin folk-elbil, Model 3, i mars.

Annons
Annons
Foto: Tony Ding/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X