Annons
X
Annons
X

Bolivia protesterar mot tvångslandning

EU-länder får själv bestämma vilka plan som får gå genom deras luftrum, och någon motivering behövs inte. Men Bolivias president Evo Morales är säker på att det var USA som höll i trådarna när hans plan tvingades ner i Wien där det genomsöktes.

Av SvD, TT
(uppdaterad)
Bolivias president Evo Morales kliver in i sitt flygplan på flygplatsen i Wien.
Bolivias president Evo Morales kliver in i sitt flygplan på flygplatsen i Wien. Foto: SCANPIX

Spanien, Portugal och Frankrike nekade Bolivias presidentplan att flyga över deras territorium på väg hem till Bolivia från Moskva. På grund av rädsla för bränslebrist begärde planet därför att få landa i Wien, säger myndigheter i Österrike enlig AP.

Därefter sökte österrikiska myndigheter igenom planet, och kunde konstatera att visselblåsaren Edward Snowden inte var ombord, innan det fick tillstånd att lyfta mot Bolivia.

Regeringen i Bolivia reagerar med ilska på att president Morales plan tvingades ned i Europa. Utrikesminister David Choquehuanca antyder att Morales liv kan ha varit i fara på grund av vad han kallar en framtvingad nödlandning. Enligt honom hade länder stängt sina luftrum för planet på grund av den ”väldiga lögnen” att Snowden skulle vara på planet.

Annons
X

Österrikes beslut att genomsöka flygplanet utgjorde ”aggression” och ett brott mot folkrätten, säger Bolivias FN-ambassadör Sacha Llorentty Solíz enligt Reuters.

Han säger sig säker på att ordern om att tvinga ned Morales plan kom från USA. Bolivia tänker anmäla Österrike till FN.

Enskilda stater i EU har rätt att vägra flygplan att passera genom deras luftrum, säger en talesperson för EU-kommissionen till Reuters, skriver Guardian.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Staterna har inte motiverat varför planet nekades tillträde, och enligt folkrättsexperten Göran Melander har de heller ingen skyldighet att göra det.

  – Just nu är det inte helt klart vad som hände i morse, varför Frankrike och Portugal beslutade att omdirigera planet, säger talespersonen.

  Evo Morales har tidigare sagt att Bolivia tänker överväga en begäran om asyl från Edward Snowden. USA vill få honom utlämnad från Ryssland för att han avslöjat den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA:s väldiga spionprogram för internationell telefon- och datatrafik.

  Bolivia är ett av 21 av länder som enligt Wikileaks ska ha fått fått asylansökningar av Snowden. Men igår sa Morales till rysk tv att de ännu inte fått någon ansökan från visselblåsaren, men att de skulle överväga en om den kom,
  skriver BBC News. Flera av länderna har avslagit hans ansökan.

  En gömd mikrofon har hittats på Ecuadors ambassad i London uppger den ecuadorianske utrikesministern Ricardo Patiño. Han säger också att dess ursprung ska avslöjas senare i dag och att det skyldiga landet ska avkrävas en förklaring. Men han säger sig inte vilja antyda att det hela har med Snowdenaffären att göra.

  Mikrofonen hittades under en rutingenomsökning inför Patiños besök i mitten av juni.

  Wikileaksgrundaren Julian Assange befinner sig sedan ett drygt år på Ecuadors ambassad, där han gömmer sig för att undvika att bli utlämnad till Sverige.

  Mer om skandalen kring IT-spioneriet i USA

  PLAN ”Tagit extrema säkerhetsåtgärder” svd.se AGRELL ”Sociala medier som syltkar” svd.se SVENSK EXPERT ”Det är större än Watergate” svd.se HONGKONG ”Därför kunde Snowden fly” svd.se BRANDEL Något Stasi kunnat drömma om svd.se AVSLÖJAT ”IT-jättar hjälper USA spionera” svd.se

  QUIZ | Hur mycket vet du om politik?

  Vad vägrade hon göra efter Dianas död? quiz.svd.se Vad vet du om ond, bråd död i politiken? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka har du koll på? quiz.svd.se

  SvD.se och TT

  Annons
  Annons
  X

  Bolivias president Evo Morales kliver in i sitt flygplan på flygplatsen i Wien.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X