Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Krönika

Patricia Hedelius: Bolånen blir dubbelt så dyra efter valet

God jul svenska folket från er nya regering. Vi svenskar har under de senaste åren levt i en riktig bolånehimmel.

Låga stabila räntor samtidigt som de flesta av oss har fått lite mer i plånboken och en hyfsad svensk ekonomi i allmänhet har varit en skön miljö. Men efter valet ser det ut som verkligheten kommer ikapp oss. Risken är överhängande att en stor del av oss, lagom till jul, står inför en fördubbling i kostnader för våra boheminspirerade mångmiljonlyor.

Både Socialdemokrater och Moderater har tävlat om att lova åtgärder som kommer sätta press på hushållens plånböcker. Summan av alla vallöften, kanske borde heta hot i detta fall, är väsentligt mindre pengar kvar varje månad för många svenskar. I synnerhet för dem som har stora lån med en hög skuldsättning.

– Hushållen måste förvänta sig att kraven på amorteringar stärks, sa finansminister Borg i juli.

Annons
X

**Ett beslut om amorteringskrav **väntas i november, i samband med att stabiliseringsrådet möts. Innan dess ska Riksbanken och Finansinspektionen föreslå hur ett bindande amorteringskrav kan utformas.

– Vi måste både göra åtgärder för att dämpa hushållens vilja att belåna sig, förtydligade Borg.

”Oavsett rött eller blått ser det ut som många drabbas av större utgifter för sitt boende”

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bollen plockades upp för någon vecka sedan av Magdalena Andersson, Socialdemokraternas kandidat till finansministerposten. Andersson gillar också amorteringskrav så oavsett rött eller blått ser det ut som många drabbas av större utgifter för sitt boende. Med tanke på hur odramatiskt Borgs och Anderssons utspel har tagits emot kan man tro att det handlar om lite småpengar i amortering varje månad som ska till. Men en granskning av de amorteringsförslag som finns visar något helt annat.

  **Utgår vi ifrån de **rekommendationer som redan nu används som riktlinjer hos bankerna så nämns till exempel att ett bolån ska vara betalt på 50 år. Det motsvarar 2 procent per år, vilket är ungefär samma nivå som den nuvarande boräntan ligger på.

  För en familj med lån på 5 miljoner kronor blir det 100 000 kronor per år som ska amorteras. Det ger den extra utgiften på drygt 8300 kronor i månaden.

  Förespråkarna gillar att beskriva amorteringen som ett sparande men när det inte är frivilligt så kommer nog många tänka på amorteringen som en kostnad. Amorteringskravet plus nuvarande boränta motsvarar 4 procent av bolånet i utgifter mot de två procent som boräntan ensam står för idag, utan krav på amortering.

  **Sedan ska tilläggas att **det i första hand är en amortering ned mot en skuldsättning på 70-75 procent som det flaggats för. Det betyder dock att de med hög skuldsättning och stora bolån får den största utgiftsökningen.

  Med kommande amorteringskrav i bakhuvudet tror många prognosmakare att Riksbanken ska sänka räntan i höst. Det skulle ge lite lättnad till de hushåll som drabbas av fördubblade boendekostnader. Men det är nog för mycket att hoppas på. Riksbanken lättade så sent som i somras på räntan mycket och styrräntan har inte varit så här låg på fyra år. Vid beskedet förra veckan lät Riksbanken räntan ligga kvar på 0,25 procent.

  **Med tanke på vad **de olika partierna lovat i form av åtstramande åtgärder, utöver amorteringskrav, så är det sannolikt en klok strategi. Då effekterna är svåra att översätta i ett behov av en eventuell räntelättnad för Riksbanken som redan tycker att de sänkt tillräckligt.

  För många med stora bolån kan det vara dags att börja sätta undan pengar redan nu för att parera nästa regeringens iver att verkställa sina vallöften, förlåt valhot.

  Tolv tips för att få en lägre boränta svd.se Jämför ditt bolån med grannens svd.se
  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X