Annons
X
Annons
X

Bolånekunder: Bra med amortering – för andra

Svenskarna tycker det är en bra princip att man ska betala av på sina lån. Men 40 procent av bolånekunderna slipper helst själva att amortera, om de kan.

(uppdaterad)
Amorteringskravet
Okej med amorteringskrav, bara man slipper betala av på sitt eget lån, tycker bolånekunderna.

Okej med amorteringskrav, bara man slipper betala av på sitt eget lån, tycker bolånekunderna. Foto: Hasse Holmberg/TT

Det är låne- och leasing-företaget Emric som låtit undersökningsföretaget CINT fråga 1 000 personer med befintligt bostadslån i en webbaserad enkät om hur de ser på amorteringskravet.

– De flesta, 63 procent, är positiva till att införa morteringskrav. Men 40 procent vill helst inte amortera själva. Vi ser också att det råder en stor osäkerhet om hur amorteringskravet kommer att fungera, säger Jonas Brännvall, affärsområdeschef på Emric.

Det är i och för sig inte så konstigt, för reglerna i det nyligen klubbade förslaget är väldigt otydliga, tycker han. Framför allt gäller det tilläggslån för den som redan har ett gammalt lån taget enligt de gamla reglerna då ingen amortering krävdes.

Annons
X

– Det är otydligt om den som tar ett tilläggslån till ett befintligt bolån ska amortera på hela sitt lån, eller bara på tilläggslånet, säger han.

Om amorteringskravet ska gälla hela lånet så kan det blir svåra konsekvenser för både bostadsägarna och byggbranschen, förklarar han. Särskilt i kombination med de sänkta taken för rot-avdrag som just införts.

– Den som ska renovera kan hindras att ta tilläggslån om amorteringen måste göras på hela lånet, säger han.

Han tror inte att det är så vanligt att bolånetagare använder sina lånade pengar till annan konsumtion är det som de är avsedda för.

– Vi tror att bostadslån går till bostäder, säger Jonas Brännvall.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

Anmäl dig här.

kundservice.svd.se
Annons
Annons
Annons
X

Okej med amorteringskrav, bara man slipper betala av på sitt eget lån, tycker bolånekunderna.

Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X