Lisa tipsar om böcker för barn och unga

Lisa Bjärbo är kritiker, journalist och författare och medarbetare i SvD. Hon har skrivit flera barn- och ungdomsböcker och arbetat med ungas läsande i många år. Här hittar ni hennes bästa boktips för barn och unga.

Under strecket
Publicerad
Lisa Bjärbo.

Lisa Bjärbo.

Foto: Daniella Backlund / SvD
Lisa Bjärbo.

Lisa Bjärbo.

Foto: Daniella Backlund / SvD
Lisa Bjärbo. Foto: Daniella Backlund / SvD

Vid sidan om sitt eget skrivande och läsande gör Lisa Bjärbo ofta författarbesök i skolorna. Och blir då ofta lätt oroad över högstadieelevernas inställning till böcker.

– Väldigt många unga tycker att böcker och läsande är svårt och tråkigt och alldeles för tidskrävande. Och skulle aldrig komma på tanken att ta upp en bok om de inte blev tvingade till det. Det gör mig orolig.

Läskunnighet och läsförståelse är en demokratifråga, menar hon. Den som inte tränar upp läskunnigheten och förmågan att förstå texter halkar efter eller hamnar utanför. Det leder till sämre förutsättningar för att delta i samhället och förstå omvärlden. Ordförrådet kommer sjunka. Övriga skolresultat kommer dala. Och så finns det en mer känslomässig aspekt av det hela också.

Vi har många vassa författare som skriver för unga i Sverige. Men det gäller så klart att hitta rätt bok till rätt person.

– För mig har böcker och läsande alltid betytt väldigt mycket. Böckerna har varit både kompisar, verklighetsflykt, tidsfördriv, terapi och lyckopiller. De har lärt mig att leva mig in i andras verklighet, andra världar, andras känslor. Och jag är helt övertygad om att de spätt på min fantasi och gjort så att jag gillar att skriva.

– Att fastna i en bok, och glömma bort att stiga av tunnelbanan för att man är så inne i berättelsen… det är det härligaste som finns. Jag blir ledsen när jag tänker på att det är så många som missar den känslan.  

Dagens barn- och ungdomsboksutgivning håller hög kvalitet och bredd, tycker Lisa.

– När jag var tonåring fanns det inte speciellt mycket ungdomslitteratur. Nu finns det hur mycket som helst att välja mellan, och väldigt mycket är väldigt bra. Vi har många vassa författare som skriver för unga i Sverige. Men det gäller så klart att hitta rätt bok till rätt person.

VILKA BÖCKER VILL DU LÄSA?

Boktipsen är uppdelade i olika kategorier:

Äventyr och spänning, Science fiction, fantasy och skräck, Samhälle, vardag och vänskap samt Kärlek och relationer.

Klicka på länkarna nedan eller scrolla upp till "Allt om" och få en översikt över kategorierna.

Kärlek och relationersvd.seÄventyr och spänningsvd.seScience fiction, fantasy och skräcksvd.seSamhälle, vardag och vänskapsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons