Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Bokstavlig smutskastning mot Trump

USA:s nye president
[object Object]
USA:s blivande president Donald Trump. Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump i ”sexuella handlingar”, som ska ha ”arrangerats och övervakats av ryska underrättelsetjänsten FSB”. Sådana uppgifter påstås vara ”Rysslands hållhake på Trump”, om man får tro Aftonbladet (11/1) och en rad andra stora svenska medier med liknande rubriker, som alla baserat sin rapportering på CNN.

Den stora nyhetskanalen hade berättat om hur amerikanska underrättelseorgan informerat både Obama och Trump om potentiellt skadliga uppgifter, och hänvisat till källor med kännedom om mötena och till läckta dokument.

De föregivet farliga uppgifterna var inte nya. De ska ha sammanställts inför valrörelsen, som grund för smutskastningskampanjer. Somligt var dessutom publicerat.

Annons
X

En av de påstått komprometterande uppgifterna gör gällande att Trump, på ett hotell i Moskva, i ett utslag av saliromani skulle ha hyrt prostituerade för att besudla en säng som hans företrädare sovit i. Om detta hade varit sant hade nyheten onekligen tagit begreppet ”läcka” till en ny nivå.

Men uppgifterna om de gyllene duscharna på lyxhotellet i Moskva tycks snarast vara hämtade från en skönlitterär smädelseskrift på nätet. Smutskastning, om än i ovanligt bokstavstrogen gestaltning.

Ändå är historien så pass oemotståndlig för medierna att den får stort genomslag. Det är ett problem nästan lika stort som Donald Trumps högst verkliga relationer till Vladimir Putin. Den som kan använda sin trovärdighet för att plantera skandalösa uppgifter får ett osunt inflytande i politiken. Det är illa om det är ryska FSB, men illa också om det är amerikanska CIA.

Och om publiken får intryck att vi journalister kan fabulera fritt om Trump, varför ska den då tro på de riktiga – och minst lika illavarslande – nyheterna om hans politik?

Annons

USA:s blivande president Donald Trump.

Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X