Boko Haram ställs till svars – i hemlighet

Vid den här marknaden i Konduga, utanför Maiduguri, genomförde Boko Haram ett självmordsdåd i augusti. Extremisterna har bytt taktik, vilket i större utsträckning drabbar civila.
Vid den här marknaden i Konduga, utanför Maiduguri, genomförde Boko Haram ett självmordsdåd i augusti. Extremisterna har bytt taktik, vilket i större utsträckning drabbar civila. Foto: Jossy Ola/AP/TT

Det är ett efterlängtat tillfälle att skipa rättvisa för de som har drabbats av Boko Haram. Men avsaknaden av insyn i massprövningarna av misstänkta extremister i Nigeria har väckt farhågor om bristande rättssäkerhet.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Det har beskrivits som den största terrorrättegången i Nigerias historia. Fyra civila domstolar har inrättats vid en militärbas i Kainji, där en serie rättsliga prövningar mot 1 669 misstänkta medlemmar i Boko Haram inleddes för en vecka sedan.

Tidigare har bara 13 personer åtalats för samröre med den terrorstämplade gruppen, som efter ett åtta år långt uppror har över 20 000 människoliv på sitt samvete.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons