Krönika

Kaj Schueler:Bokjättarna knäcker de små

När stor blir större kan de diktera villkoren för de mindre oberoende förlagen och boklådorna. Kaj Schueler ser den kulturella mångfalden hotad av att bokjättarna håller på att ta knäcken på de små.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vid en första anblick ser det ut som om alla är vinnare – en smart affär helt enkelt. Eller möjligen en nödvändig affär i en bransch vars framtid är oviss? Bokbranschen har på nytt hamnat i blickfånget efter att Bonnierförlagen för några veckor sedan köpte Pocketshop. En mycket nöjd Mathias Engdahl sålde alltså sitt lilafärgade livsverk, men blir vd i det nya bolaget.

Till branschtidningen Svensk Bokhandel säger han att det inte fanns några alternativ till försäljning: ”Framtiden är som ett sluttande golv”. Risken var att Pocketshop skulle stagnera. Han säger sig med detta drag vilja rusta för framtiden. I vår omvärld – Sverige ligger visserligen långt efter i utvecklingen – sjunker nämligen försäljningen av pocketböcker på grund av konkurrens från e-boken. Framför allt har detta blivit tydligt i USA och Storbritannien.

Annons
Annons
Annons