Annons
X
Annons
X

Bokhandlaren i Tbilisi

Bakur Sulakauri visar stolt upp sin bokhandel i centrala Tbilisi. Den är inte jättestor, men prydlig och förhållandevis välsorterad. På flera sätt är den ett tecken på att utvecklingen i Georgien är på väg åt rätt håll.

På flera sätt är Bakur Sulakaris bokhandel ett tecken på at utvecklingen i Georgien är på väg åt rätt håll.
På flera sätt är Bakur Sulakaris bokhandel ett tecken på at utvecklingen i Georgien är på väg åt rätt håll.

Bakur Sulakauri, 42 år, säger att han skulle kunnat öppna sin bokhandel för tio år sedan. Men på den tiden hade projektet varit dömt att misslyckas.

–Då handlade våra liv om att skaffa mat. Den som är hungrig tänker inte på böcker. Men i dag när kanske hälften av befolkningen har mat för dagen, kläder och varmt i huset så kan de tänka på andra saker. Som att äta på restaurang eller köpa en bok för nöjes skull, säger Bakur på en svenska lika bra som för tio år sedan.

Jag har nämligen träffat honom tidigare. När jag första gången besökte Georgien 1994 hörde jag talas om en georgier som hade en liten studiecirkel i svenska. 1988 började Bakur Sulakauri, inspirerad av Astrid Lindgrens böcker, på egen hand studera svenska. Då, på Sovjettiden, hade han inga förhoppningar om att någonsin åka till Sverige eller ens träffa några svenskar.

Annons
X

När han efter några år pratade bra svenska spred han, utan avgifter, sina kunskaper vidare. Idag fortsätter hans ”studenter” att sprida det svenska språket. Tamona Majsoradze är exempelvis chef för svenskundervisningen på universitetet.

Själv har han inte tid att ägna sig åt svenskan. Förutom sin bokhandel har Bakur Sulakauri också grundat ett framgångsrikt bokförlag och för tre år sedan startade han en privatskola, som också utvecklats positivt. Både som affärsman och politiskt intresserad har han perspektiv på vad som skett i Georgien de senaste åren.

–När vi i november 2003 stod dag och natt på torget och demonstrerade för Saakasjvili hade jag stora förhoppningar om reformer. Men att det skulle gå så här snabbt kunde jag inte drömma om. Inom många områden är korruptionen helt borta, säger han och pekar på kassaapparaten vid bokhandelsdisken.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Om jag ertappas med att inte ge ett kvitto får jag böta 500 dollar. Händer det en andra gång så får jag böta 5000 dollar och sker det en tredje gång så åker jag i fängelse. Så idag får du kvitto vad du än handlar.

  Den så kallade rosenrevolutionen i november 2003 förde Michail Saakasjvili till makten. Med den besegrade Eduard Sjevardnadze följde också ett genom decennier korrumperat sovjetsystem i graven. För Bakur Sulakauri och hans reformsinnade vänner var det en befrielse, för många hundratusen försvann ett enkelt sätt att tjäna pengar.

  I ett demokratiskt val fick Saakasjvili drygt 90 procent av rösterna, idag stannar opinionssiffrorna på mellan 50 och 60 procent.

  –Reformerna har inneburit att många statstjänstemän och exempelvis poliser förlorat sina jobb. Men även andra grupper har blivit besvikna på att de sociala reformer inte gått fortare. Många trodde att de skulle vakna morgonen efter Saakasjvilis seger med höga pensioner och andra förmåner. Men vi når inte svensk standard så fort, säger han.

  Michail Saakasjvilis makttillträde innebar inte bara inhemska reformer utan också en dramatisk utrikespolitisk kursändring. Eduard Sjevardnadzes allt svagare maktposition innebar att Moskva hade lättare att få igenom sina krav på lojalitet. Med den USA-utbildade Saakasjvili vid rodret ställde Georgien direkt in kursen mot västeuropa (EU) och USA (Natoanslutning).

  Georgiens öppna flirt med Nato gör att Moskva känner sig alltmer inringat och hotat av USA. I fjol kom en reaktion. Moskva bojkottade alla georgiska varor och stoppade alla transporter och förbindelser med Georgien, åtgärder som fortfarande gäller.

  –Ryssland är det största hotet mot vår utveckling och det som jag politiskt är mest rädd för. Det är självklart varför ryssarna stöder Sydossetien (en utbrytarrepublik i Georgien), en provokation där kan leda till något hemskt. Men jag är optimist och hoppas att det inte går så långt, säger Bakur.

  Han drar sitt strå till stacken. Med sin bokhandel, sitt förlag och privatskola sprider Bakur Sulakauri budskapet om demokrati till allt fler georgier.

  –Det tar många år att förändra en mentalitet, minst en, kanske två generationer. Men får vi två demokratiska val till så tror jag demokratin har kommit för att stanna.

  Annons
  Annons
  X

  På flera sätt är Bakur Sulakaris bokhandel ett tecken på at utvecklingen i Georgien är på väg åt rätt håll.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X