Begravd jätteBoken som Ishiguros fru ville slänga bort

Den brittiska författaren Kazuo Ishiguro föddes 1954 i Nagasaki. Familjen flyttade till England 1960 och idag är han bosatt i London.
Den brittiska författaren Kazuo Ishiguro föddes 1954 i Nagasaki. Familjen flyttade till England 1960 och idag är han bosatt i London. Foto: AOP

Efter kritik från såväl kollegan Ursula LeGuin som mäktige kritikern James Wood blev Kazuo Ishiguros ”Begravd jätte” en av förra årets mest utskällda böcker. Men när den nu kommer på svenska finner Kristoffer Leandoer en skickligt berättad, vacker och storslagen fantasyroman.

Publicerad
Annons

Det åldrade paret Axl och Beatrice lämnar sin britanniska by och ger sig ut på en sista vandring för att söka upp sin son, trots att de nätt och jämnt minns hans existens, och över huvud taget har svårt med minnet. Så småningom blir vi varse att det är hondraken Querigs andedräkt som spritt glömska över hela trakten, där saxare och britannier lever i en högst bräcklig vapenvila. Axls och Beatrices vandring korsas av saxiska krigare, vättar, troll och andra monstruösa varelser.

När Kazuo Ishiguros fru läste första utkastet till ”Begravd jätte” bad hon honom helt enkelt att slänga det. Och inför det färdiga resultatet har auktoriteter av så skilda slag som fantasygenrens nestor Ursula Le Guin och litteraturkritikern James Wood reagerat ungefär likadant, och levererat dräpande analyser av romanens trovärdighet, intrigbygge, gestaltning, dialog och inre sammanhang.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons