Växternas StockholmFruktsamt att gå till stadens rötter

Vid en arkeologisk undersökning av dominikanerklostret i Gamla stan år 2010 identifierades flera växter, bland annat havre och råg.
Vid en arkeologisk undersökning av dominikanerklostret i Gamla stan år 2010 identifierades flera växter, bland annat havre och råg. Foto: Ann-Marie Hansson

Stockholms innerstad är en av Sveriges artrikaste miljöer. Därför är det ett fruktsamt grepp att betrakta stadens historia ur ett arkebotaniskt perspektiv. Fredrik Sjöberg läser ”Växternas Stockholm” och finner flera guldkorn.

Under strecket
Publicerad
Starrfrukter har hittats vid platsen där ett dominikanerkloster en gång funnits i stockholm.

Starrfrukter har hittats vid platsen där ett dominikanerkloster en gång funnits i stockholm.

Foto: Jens Heimdahl
Annons

Arkeologi, historia och botanik är nog så intressanta ämnen var för sig, så vore jag förläggare och erbjöds en kombination av alla tre skulle jag inte tveka. Hur svårt kan det vara? En bok om Stockholms historia betraktad ur ett arkeobotaniskt perspektiv tycks mig vara en ofelbar kioskvältare. Etternässlorna på Södermalm kan slutligen få sin förklaring.

Fullt så enkelt var det nu dessvärre inte. ”Växternas Stockholm” är en ganska ojämn och rörig bok, men det hindrar mig ändå inte från att vaska fram en hel del näringsrikt vetande. De närmare tio författarna – arkeologer, pollenexperter, läkemedelskemister och så vidare – äger alla vida kunskaper, inte sällan överraskande, som trots allt går att göra litteratur av.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons