Äkta nyheter. Journalistik i demokratins tjänstBoken som är ett måste för blivande murvlar

Erik Fichtelius fick 2007 Stora journalistpriset som ”Årets förnyare” för SVT-dokumentären ”Ordförande Persson”, men fick på grund av den också känna på hur det är att jagas av journalister.
Erik Fichtelius fick 2007 Stora journalistpriset som ”Årets förnyare” för SVT-dokumentären ”Ordförande Persson”, men fick på grund av den också känna på hur det är att jagas av journalister. Foto: Janerik Henriksson/TT

Journalistiken ska varken hjälpa eller stjälpa och journalister bör akta sig för aktivism. Det är budskapet i Erik Fichtelius ”Äkta nyheter”. Fredrik Sjöberg läser en välformulerad plädering för konsekvensneutralitet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det har aldrig hänt förut – inte vad jag minns i alla fall – att jag börjar läsningen av en bok med att plita ett frågetecken i kanten efter första meningen. Men nu var det dags. Erik Fichtelius inleder sålunda sitt förord: ”Ett samhälle behöver äkta nyheter för att fungera.” Jaha. Är det så säkert? Omgående backar jag till titelsidan och ljudar den högtravande undertiteln. Möjligen, tänker jag, kunde man ändra den till ”Demokrati i journalistikens tjänst.”

I denna fientliga stämning fortsätter jag sedan läsa. Och irritationen släpper. Efter bara några sidor förstår jag vad författaren är ute efter. Ärendet är förstås de falska nyheterna, de som i Donald Trump fick en så färgstark förkämpe. Utvecklingen i Polen, Ungern, Turkiet och så vidare förskräcker; överallt är pressfriheten kringskuren, allt medan vi här hemma räknar ett halvdussin informatörer på varje journalist. Och nätet! De sociala medierna lämpar sig bättre för bildstyrda känslor än för tänkande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons