Boken om massakern blev en vändpunkt

Polacker har svårt att se sig själva som annat än offer i historien. Men här finns en lång historia av antisemitism, inte minst från kyrkans sida. Det säger journalisten Anna Bikont, aktuell med en bok om hur invånarna i den lilla staden Jedwabne en dag mördade sina judiska grannar.

Under strecket
Publicerad
Anna Bikont, journalist på tidningen Gazeta Wyborcza, har ägnat fyra år åt reportageboken ”Vi från Jedwabne” som i dagarna kommit ut på svenska.

Anna Bikont, journalist på tidningen Gazeta Wyborcza, har ägnat fyra år åt reportageboken ”Vi från Jedwabne” som i dagarna kommit ut på svenska.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

När debattboken ”Grannarna” av Jan Tomasz Gross gavs ut våren 2000 skakade den fullständigt om polackernas självbild. Författaren slog fast att det inte var tyska nazister som var förövare när den judiska befolkningen i den lilla staden Jedwabne mördades under andra världskriget. I själva verket var det stadens polska befolkning som hade föst in sina judiska grannar i en lada som de därefter tänt eld på. Men i Polen, som har en lång historia av att vara offer – för Hitler och Stalin till exempel – var inte alla redo att omvärdera sin egen historia så radikalt. Tvärtom förklarade många att Gross bok var ren lögn och pekade på en rad felaktigheter i boken för att bevisa detta.

Anna Bikont, journalist på tidningen Gazeta Wyborcza, var dock redo för en sådan omvärdering och bestämde sig för att ta ett års tjänstledigt för att reda ut vad som verkligen hade hänt i Jedwabne. Arbetet kom att ta hela fyra år och resulterade i reportageboken ”Vi från Jedwabne” som i dagarna kommit ut på svenska.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons