Recension

Mitt eget race : livet, cykeln och bergatröjanKessiakoffs liv – i och utanför cykelcirkusen

Fredrik Kessiakoff väntar på start iförd den rödprickiga bergatröjan i Tour de France.
Fredrik Kessiakoff väntar på start iförd den rödprickiga bergatröjan i Tour de France. Foto: Christophe Ena/AP

Lagom till Tour de France ger Fredrik Kessiakoff ut en biografi om sitt liv. Den är läsvärd – men cyklisten och SvD-reportern skulle velat ha mer nördkunskaper om tider, material och näringsintag.

Publicerad
Annons

Idrott på elitninå gränsar till galenskap. Och måste nog göra så. Uppoffringar utöver det rimliga, fysiska ansträngningar som sliter sönder både kropp och själ, lägg därtill resor, prylar, mat – och pengar. Det sistnämnda är en verklig skiljelinje mellan det ideella Idrottssverige och dem som har sport som arbete. Men det gör inte muskelsmärtan mindre hos utövarna eller håller de negativa tankarna i schack när resultaten uteblir. Men det är i den här myllan som idrottsbiografierna får sin näring, som berättelserna byggs när karriären lider mot sitt slut och skidor, skor och cyklar läggs på hyllan.

Fredrik Kessiakoff, en talang utöver det vanliga som efter en smårörig uppväxt – Aten, Frankfurt och i Saltsjöbaden – valde cykeln framför skola och som snabbt insåg att det var uppåt som gällde. Både som mountainbikeåkare och landsvägsnötare var det i bergen och på rejäla stigningar han presterade som bäst. Under Tour de France 2012 fick han kränga på sig den rödprickiga bergströjan inte mindre än sju gånger, en makalös bedrift av en åkare uppvuxen långt från de verkliga cykelbergen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons