Annons

Call me by your nameBoken bakom succéfilmen nu på svenska: ”Klassiker”

Timothee Chalamet i filmen ”Call me by your name” 2017.
Timothee Chalamet i filmen ”Call me by your name” 2017. Foto: ©Sony Pictures/Everett Collection/ IBL

Fjolårets Oscarsnominerade film ”Call me by your name” bygger på André Acimans bok med samma namn. Nu har den kommit ut på svenska. Ida Therén läser en poetisk roman som fungerar som homosexuell samtidsklassiker men också blir allmängiltig.

Under strecket
Publicerad

André Aciman (född 1951) är en amerikansk författare, född i Egypten. Han har undervisat bland annat i kreativt skrivande, litteraturteori och om fransk litteratur.

Foto: Mimmo Frassineti/IBL

Hur har man sex efter metoo? Det är en fråga som dykt upp flera gånger i min omgivning, på sista tiden. Det är inte konstigt – vi är många som tvingats omvärdera tidigare sexuella erfarenheter i ljuset av insikterna metoo har gett oss. Minnen där vi anklagat oss själva för att ha varit fåniga eller pryda, har omklassificerats i hjärnans arkiv till det de faktiskt hela tiden var: gråzons-övergrepp eller – rent av – renodlade våldtäkter.

I en tid då vi kollektivt omförhandlar vad samtycke och hälsosamma relationer är, kom fjolårets Oscarsnominerade filmatisering av André Acimans roman från 2007, ”Call me by your name”, helt rätt i tiden. Boken – som nu kommer ut på svenska – är full av det outtalade, blickar, längtan. Alla de där små stegen som skapar spänning och det som jag tror är nyckeln, till sex efter #metoo-frågan: intimitet. Den där besvärliga samvaron då vi sakta lär känna varandra, och som det är lätt att skippa i en pornograferad samtid av slit och släng och app-dejtande, som helst väjer för långsamma, råa, obekväma känslor som kan tvinga oss att känna saker, på djupet.

Annons
Annons
Annons