Resa

Boka en bokresa

Åtskilliga författare är nära förknippade med särskilda platser. Vi listar fem resor som balanserar mellan verklighet och fiktion.

Haruki Murakami i Tokyo

 Från Shinjuku Station där delar av romanen 1Q84 tar plats.
Från Shinjuku Station där delar av romanen 1Q84 tar plats.

Murakamis avtryck i Tokyo är så stort att de fiktiva platser han skapar snabbt blir verklighet. Efter att karaktärer ätit på Denny’s poppade allt fler filialer av snabbmatskedjan upp, och när de bodde på ett påhittat Hotel Dolphin öppnade snart ett hotell med samma namn. Författarens egna fotspår löper i en joggingtur längs Meiji Jingu Gaien där han ofta springer, omskrivet i Vad jag pratar om när jag pratar om löpning. Ett annat givet stopp är Shinjuku Station där delar av romanen 1Q84 tar plats.

Annons

Doris Lessing i Harare

Doris Lessing donerade över 3 000 böcker till Harare City Library.
Doris Lessing donerade över 3 000 böcker till Harare City Library.

Börja dagen på Harare City Library till vilket Lessing donerade sitt eget bibliotek med över 3 000 böcker. Därifrån fortsätter vi till The Sports Club, en kolonialsnobbig idrottsanläggning där det spelas cricket samtidigt som en gin & tonic svalkar strupen.

James Joyce i Dublin

Hotel Riu Plaza The Gresham Dublin har en central plats i flera av Joyce verk.
Hotel Riu Plaza The Gresham Dublin har en central plats i flera av Joyce verk.

Joyce bodde länge i Paris, men är evigt förknippad med den irländska huvudstaden. Inled med att checka in på Hotel Riu Plaza The Gresham Dublin som har en central plats i flera verk, inte minst Dublinbor. Gå därefter till puben Davy Barnes och ät en gorgonzolasandwich, precis som Leopold Bloom i Odysseus. På James Joyce Center kan du sedan förkovra dig i ytterligare Joycekunskap.

Anne Rice i New Orleans

Vampyrfavoriten Galatoire’s.
Vampyrfavoriten Galatoire’s.

Författaren bakom serien Vampyrkrönikan är tätt förknippad med det mystiska New Orleans. Gallier House, en 1800-talsvåning som i dag huserar ett museum, återfinns i flera böcker. Rices karaktärer har också för vana att äta middag på Galatoire’s, liksom närliggande Desire Oyster Bar. Vampyrfantaster måste givetvis också bege sig till kyrkogården St. Louis Cemetery.

Orhan Pamuk i Istanbul

Istanbuls hipsterkvarter Cihangir.
Istanbuls hipsterkvarter Cihangir.

Pamukbeundrare förlägger resan till Cihangir, där Pamuk själv bor och som ofta förekommer i hans texter. Stadsdelen har gått från att vara grekiska immigrantkvarter och red light district till dagens hipsterområde med konstnärer och musiker. Besök Café Smyrna, en mysig italiensk krog, samt Savoy Patisserie för de smaskiga franska bakverken. Avsluta på Pamuks eget museum, Museum of Innocence, uppfört och bekostat av honom själv.

Till Toppen