BOK Romantik kryddad med gatuattityd

Under strecket
Publicerad
Annons

Lisa JewellOne-hit wonder 451 s. Penguin. £ 6.99

Lisa Jewell hör inte till de fina författarna. Kvinnliga kollegor som Beryl Bainbridge och Doris Lessing har fnyst åt henne, och manliga kritiker tror på fullt allvar att fåniga pojkboksförfattare som Nick Hornby, Tony Parsons och John O"Farrell har ett angelägnare ärende till mänskligheten.
Men det finns en mänsklig kvalitet hos Lisa Jewell, som höjer henne skyhögt över dessa det fetischerade pojkrummets rosenkindade uttolkare. Hon har skrivit två kärleksromaner, där romantiken kryddas med en fräckare gatuattityd. Och nu kommer en roman med motiv från rockvärlden: One-hit wonder.
Titelns one-hit wonder och romanens döda hjältinna hette Bee Bearhorn. Hon hade en hit 1985, en fräck poplåt med touch av Madonna. Sedan ville hon skriva egna låtar. Det gick som det gick. Två singlar floppade, och Bee åkte ut i kylan. Femton år senare dör hon, helt bortglömd.
Romanen handlar om hennes halvsyster Anas sökande efter sanningen om den syster hon aldrig lärde känna. Hemligheter blottas i hög hastighet: aids, ett dubbelliv, en gåtfull pojke undangömd på ett vårdhem och en skriande ensamhet.
Det är precis så melodramatiskt som det låter. Lisa Jewell ger snapshots från en rockvärld som inte tål starka kvinnor. Hon berättar om hur en blyg och i sina egna ögon obetydlig kvinna (Ana) får ett eget liv, och hon väver in allt i en kärlekshistoria. Men romantiken balanseras av tragiken hos Bee och hennes botvandring till vårdhemmet.
Resultatet är vad britterna brukar kalla "a good read": en historia, ett hyggligt raffinemang i kompositionen och en insikt av en art som Hornby och Parsons bara kan drömma om.

Annons
Annons
Annons