Vad jag pratar om när jag pratar om rasismBok om rasism hamnar mitt emellan målgrupper

Seher Yilmaz var ordförande för Rättviseförmedlingen fram tills denna lades ned i februari 2019.
Seher Yilmaz var ordförande för Rättviseförmedlingen fram tills denna lades ned i februari 2019. Foto: Märta Thisner

”Vad jag pratar om när jag pratar om rasism” är å ena sidan okomplicerad och ungdomlig, men saknar å andra sidan den tyngd en rejäl fördjupning kräver. Therese Eriksson läser Seher Yilmaz och känner sig lika kluven som hennes bok.

Under strecket
Publicerad
Annons

Här. Ett litet, oskyldigt och till synes helt neutralt ord, men i vissa sammanhang så förrädiskt och dräpande, sprängfyllt med fientlig laddning när det betonas på ett särskilt vis: ”Sådär får man inte göra här.” Seher Yilmaz minns hur hon som sjuåring, nyinflyttad i Lund, vattnar ett körsbärsträd på föreningens innergård när en man passerar förbi och säger just så: ”Sådär får man inte göra här.”

”Här” är förstås, som Yilmaz konstaterar, en synonym till det mer rättframma ”i Sverige”; ord som används på ett särskilt sätt i samtal med vissa människor, ord som slungas ut i uppfostrande syfte till den som betraktas som ”den andra”. Vita människor får inte tillsägelser för avvikande beteende med emfas på här och i Sverige. ”Det har blivit en naturlig del av min mammas rörelsemönster i det offentliga rummet att visa att hon förtjänar att vara en del av landet hon numera bott en större del av sitt liv i”, skriver Yilmaz.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons