Annons

Bojkotter skapar inte demokratier

Genom sin närvaro har svenska företag bidragit till den demokrativåg som sveper över Nordafrika. Bojkotter däremot spelar ofta diktaturer i händerna. Därför ska Sverige fortsätta vara öppet för affärer på svåra marknader, skriver handelsminister Ewa Björling med flera.

Under strecket
Publicerad

Förändringens vindar sveper genom Mellanöstern och Nordafrika. Ingen kan ta ifrån folket att möjligheterna till framgång först och främst stått och fallit med deras beslutsamhet och vilja att riskera sina liv.

Nyligen har röster höjts som klandrar Sverige för närvaro i länder där människor nu kämpar för frihet och demokrati (Brännpunkt igår reds. anm). Men vad kritikerna missar är att inget av detta hade varit möjligt om vi vänt länder som Egypten, Libyen och Tunisien ryggen. Om inte svenska företag hade varit med och utvecklat infrastrukturen för exempelvis telekommunikation så hade den Twitter- och Facebookrevolution som rasat i denna del av världen knappast utvecklats lika kraftigt. Om våra turister stannat hemma hade de också lämnat bakom sig idéer om att en annan framtid är möjlig.

Annons
Annons
Annons