Annons

Bojkotta Grekland som resmål

Den grekiska hanteringen av fallet Anna är oacceptabel. I väntan på ett tydligt besked om att grekiska staten tänker leva upp till kraven på rättssäkerhet föreslår jag att svenskar låter bli att boka några semesterresor till Grekland, skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Under strecket
Publicerad

För några år sedan var fallet med den svenske Calle Jonsson, som anklagats för att ha begått ett brott i Grekland, på tapeten. I samband med den rättsliga prövningen skrev jag så här:

”Sällan har så många satt sig på så höga hästar. Det grekiska rättsväsendet beskrivs mer eller mindre unisont som fullständigt rättsosäkert och primitivt. Inte alls som det högstående och civiliserade svenska domstolsväsendet. Det här bottnar i en juridisk orientalism. En kritik baserad på fördomar och dåligt underbyggda grunder konstruerade bilder av ”de andra”. Bäst vore om vi kunde undvika svepande generaliseringar. Om vi nu skall vara medlemmar i samma klubb som Grekland så vore det smakfullt om vi kunde avhålla oss från den nedlåtande attityden och arrogans.”

Annons
Annons
Annons