Annons

Bohlins berömda blandning

Jonas Bohlin låter konsten och funktionaliteten gå hand i hand. Nyfiket skapar han allt ifrån möbler och krogmiljöer till textil och belysning – eller tar timeout för att ro till Paris.

Under strecket
Publicerad

Jonas Bohlin.

Foto: LOUISE BILLGERTBild 1 av 5

Med moderna färger, nya möbler och belysning – bland annat tronar här varianter av lampan Kvist – har Jonas Bohlin inrett och formgivit Stockholms stadshus rustika och anrika källare som nyligen återinvigdes.

Bild 2 av 5

Under ett besök i Köln köpte Jonas en tyllkjol som fångade hans intresse. Länge hängde den sedan på hans kontor innan den blev lampan Liv. I taket i mellanbaren på Sturehof, där Jonas står för inredningen, ses dess efterföljare i grönt.

Bild 3 av 5

Salvia (Klong). Förutom sked, kniv och gaffel ingår i serien även sallads- och serveringsbestick med träskaft samt småskedar, slevar och dessertbestick. Besticken finns i matt och blankt utförande.

Bild 4 av 5

Concrete (Källemo), Jonas examensarbete från Konstfack, väckte rejäl uppmärksamhet 1981. Diskussionerna gick heta om vad konst egentligen är, och bör vara. Stolen räknas i dag som en designklassiker av rang.

Bild 5 av 5

Jonas Bohlin dyker upp på kaféet och ursäktar sig att han är försenad, hela två minuter. En ordningens man. Kanske är det tiden som tävlingsseglare, där varje sekund var värdefull, som satt sina spår. Kanske även året på Svea Livgarde.

– Ska man göra något ska man göra det ordentligt, säger han och slår sig ner vid bordet med nyinköpt kaffe och en kanelbulle.

Annons
Annons
Annons