Annons

Bögarna kramar sin skräpkultur

På lördag startar sex veckors upphöjelse av det mediokra till en nationell angelägenhet. Hur gick det till när Melodifestival och Hollywoodfruar blev de enande symbolerna för 2000-talets svenskhet? Det är bögarnas fel.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Shirley Clamp har vad som krävs för att räknas som en svensk gayikon. Hon har tävlat i Melodifestivalen vid fyra tillfällen, uppträtt på Gaygalan och på Stockholm Pride där hon också varit konferencier 2009. I år tävlar hon i Melodifestivalen med gruppen Shirleys Angels - I thought it was forever.

Foto: BERTIL ERICSSON/SCANPIXBild 1 av 11

Fler kända gayikoner följer i bildspelet: Här: Dolly Parton.

Foto: APBild 2 av 11

Maria Montazami.

Foto: SCANPIXBild 3 av 11

Liza Minnelli.

Foto: APBild 4 av 11

Sex and the City.

Foto: APBild 5 av 11

Madonna.

Foto: APBild 6 av 11

Judy Garland.

Foto: APBild 7 av 11

Kylie Minoque.

Foto: APBild 8 av 11

Kicki Danielsson.

Foto: SCANPIXBild 9 av 11

Sarah Leander.

Foto: APBild 10 av 11

Carola.

Foto: SCANPIXBild 11 av 11

I februari infaller två av det svenska gayårets tre höjdpunkter: Melodifestivalen och Gaygalan (på den tredje, Pridefestivalen, är schlagerkvällen den största begivenheten näst efter paraden).

Vid sidan av förskolebarnen är det svenska homosamhället Melodifestivalens främsta tillskyndare. På tv-sända Gaygalan, som hålls på Cirkus om två veckor, syns samma fenomen: Heterosexuella tv-kändisar blir överösta med kärlek av homosexuella män. Artistprogrammet innehåller få icke schlager- eller Idolrelaterade punkter.

Annons
Annons
Annons