X
Annons
X
Recension

Mediernas svarta bok. | En kriminografi. Boëthius i förnyad attack på medierna

I mitten av förra veckan åtalades en kvinnlig aktiemäklare i Stockholm, tidigare anställd på Nordbanken, för att ha lurat sin arbetsgivare på 290 miljoner kronor. Var och en som har ögon att se med märker snabbt att den här historien har enorma hål i sig, men vad gör journalisterna? Jo, återger lydigt åklagarens version och smaskar sedan på med litet egenhändigt fabricerat sensationstrams för att göra en lagom kittlande ”grej” av det hela (enda undantaget är faktiskt SvD Näringsliv, som den 15/6 rapporterar att Nordbankens bristande rutiner för aktiehandel ledde till hård kritik från Finansinspektionen). Och detta är bara ett exempel bland oräkneliga andra.
Varför då denna kroniska lättja, varför denna kompakta enfald? Varför denna förkärlek till det förvanskat förenklade, varför denna beröringsskräck inför det mångtydigt komplicerade? Den yttrandefrihet som medierna förvaltar i folkets namn - kan man verkligen hävda att den brukas ansvarsfullt? Demonstrerar inte medierna varje dag i sin praxis att journalistkårens tjusiga självbild är kraftigt förljugen?
I mer än 30 år har Maria-Pia Boëthius figurerat i medierna i varje tänkbar funktion: som den som skriver såväl som den som är omskriven, som intervjuare såväl som intervjuad. En och annan iakttagelse har hon förstås gjort under denna långa tid.

Mediernas svarta bok är hennes frontalangrepp på en samhällelig maktfaktor som, menar hon, ideligen tar sig orimliga friheter under falska förespeglingar, som med oklart mandat driver skoningslösa processer vilka ödelägger enskilda - och inte sällan oskyldiga - människors liv, som aldrig tvekar att utkräva ansvar av alla andra men som själv systematiskt smiter undan också efter de mest flagranta övertramp.
Uppgiften att granska denna maktfaktor har medierna själva flott åtagit sig; Boëthius hävdar att det uppdraget har misskötts å det skändligaste, och att något annat heller inte var att vänta. Det är nu hög tid, anser hon, att utsätta medierna för brutalast tänkbara genomlysning och att rikta uppmärksamheten mot de allvarliga missförhållanden som mediemakten försöker dölja.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X