Annons

Boeing vann åtråvärd flygorder

Amerikanska flygplanstillverkaren Boeing vann striden om att bygga nya bränsleflygplan åt det amerikanska flygvapnet. Ordern är värd över 30 miljarder dollar (192 miljarder kronor).

AFP, Reuters, TT
Uppdaterad
Publicerad

Boeings aktier steg med nästan fyra procent i efterhandeln efter beskedet från Pentagon på torsdagen. Konkurrent om det eftertraktade kontraktet var europeiska EADS, och det är inte uteslutet att EADS kommer att försöka överklaga Pentagons beslut. EADS har tio dagar på sig att lämna in en formell protest. Många analytiker hade väntat att det europeiska bolaget skulle ta hem ordern.

Flygvapnet har länge slagits för att få ersätta sin 50 år gamla flotta av flygande ”bensinmackar” som gör det möjligt för stridsflyg att tanka i luften och därmed förlänga sin räckvidd. I februari 2008 vann EADS tillsammans med Northrop Grumman en order om att bygga 179 plan, men affären sprack sedan Boeing överklagat och kongressens revisionskontor (GAO) funnit formella fel i upphandlingen. Den måste göras om och då drog sig Northrop ur samarbetet.

Annons
Annons
Annons
Annons