Annons
X
Annons
X

Bodströmsamhället på export till EU?

S-KANDIDATER | SLIRAR OM INTEGRITETEN

Socialdemokraterna gör förstås allt vad de kan för att inte hamna på efterkälken i integritetsdebatten också. Sålunda utlovade partiets EU-kandidater i vecken en ny genomlysning av integritetsfrågorna i Sverige och EU.

S-löftena om att inrätta en integritetsombudsman, tillsätta ett par upphovsrättsutredningar (i rapporten döpta till det mer storvulna ”kommissioner”) luktar dock mest valfläsk, fusk och ängslighet.

Ängslighet därför att remissinstansernas svar på den helt eniga och parlamentariskt tillsatta Integritetsskyddsutredningen knappt har nått regeringskansliet. Än mindre har utredningens omvittnat skarpa förslag till förstärkningar av medborgarnas integritetsskydd hunnit beredas färdigt i regeringskansliet och omsättas i konkret lagstiftning. Lagstiftning som de socialdemokratiska ledamöterna i utredningen alltså tillstyrkte och nu rimligen väntar lika otåligt på som de övriga ledamöterna. Den parlamentariska enigheten till trots har S uppenbart inte nerver att invänta att beredningsarbetet ska blir klart utan går nu till EU-val om att tillsätta en ny utredning om samma sak.

Annons
X

Man kan notera att S-kandidaterna är noga med att ingen skugga ska falla på deras partikamrat Thomas Bodström. Förra mandatperioden var han ju svårt insyltad i framtagandet av en uppsjö integritetskränkande lagar. Som om Bodström själv hade hållit i pennan framställs mycket riktigt hans ”baby” i EU, det så kallade trafikdatadirektiv, som en absolut nödvändighet för polisens bekämpning av terror och andra allvarliga brott.

I rapporten vädjas oblygt till väljaropinionen genom att framhålla att Christine Schürrers mord på de två små barnen i Arboga klarades upp genom att polisen fick tillgång till operatörens telefonlistor. Valfläsk eller fusk? Välj själv.

Enligt Socialdemokraternas logik utgör det nämligen ingen integritetskränkning att operatörerna lagrar kommunikation i syfte att informationen ska kunna tas fram när det föreligger en skälig misstanke om brott. Tydligen har S inget lärt av att Lagrådet gav bakläxa när regeringen resonerade på liknande sätt i FRA-ärendet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I det lagstiftningsärendet, som Socialdemokraterna alltså röstade emot och i dag säger att man vill riva upp, konstaterade Lagrådet att redan det faktum att staten bereder sig tillgång till medborgarnas teletrafik slår mot den frihet att kommunicera som bör finnas mellan människor som använder teletrafiktjänster.

  I klartext menade man att ett visst meddelande inte ens behöver ha fiskats upp av ett sökbegrepp för att intrånget är en realitet som kan stå i konflikt med såväl Europakonventionens artikel 8 om rätten till skydd för privatlivet och skyddet denna rättighet åtnjuter enligt 2 kap 6 § regeringsformen.

  Man kan alltså konstatera att vad som enligt Lagrådet och flera remissinstanser bedömdes gå på tvärs med såväl Europakonventionen som svensk grundlag, nämligen att staten bereder sig tillgång till folks teletrafik, tycks var helt i sin ordning för S när det gäller operatörernas skyldighet att lagra trafikdata för att kunna serva polisen.

  Före sommarlovet kommer riksdagen åter igen att ha FRA-lagen på sitt bord. Nu visserligen med en uppsättning integritetsskyddsförstärkningar, varav flera på goda grunder har underkänts som otillräckliga.

  Om S ska stå fast vid sitt löfte till väljarna i EU-valet återstår bara att än en gång tvinga igenom en vilandeförklaring av den lag som från början mejslades fram utan tillstymmelse till integritetsskyddsmekanismer av den förra S-regeringen. Detta är rakt ingen lagstiftning att vara stolt över, det insåg redan Göran Persson och stoppade förslaget i skrivbordslådan.

  Om detta knystas förstås inte ett ord i S-rapporten, och det ursäktar inte Fredrik Reinfeldts dåliga omdöme att lydigt baka ut surdegen som han fick ärva efter valet 2006. Men debaclet om regeringens usla hantering av FRA-frågan förklarar möjligen varför EU-kommissionen i veckan stämde Sverige inför EG-domstolen. Regeringen har i snart två år sölat med att implementera EU:s trafikdatadirektiv som Bodström alltså drev igenom och som skulle ha möjliggjort lagring av svenskarnas teledatauppgifter för länge sedan.

  Under normala förhållanden är det genant för varje regering med rättspatos och självaktning att dras inför EG-domstolen. Men tydligen tycker alliansregeringen att det är värt priset att tjuvhålla på den omdiskuterade lagrådsremissen om lagring av trafikuppgifter till efter Europaparlamentsvalet. På annat sätt är det svårt att tolka justitiedepartementets krumbukter efter att opuset häromdagen läckte ut på nätet. Det här låter knappast som en valvinnare, och då tänker jag inte på valet den 7 juni.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X