X
Annons
X

Bodström på dubbla stolar inom penningtvätt

Stockholms blivande landshövding Thomas Bodström är sedan i somras indragen i åklagarens utredning om misstänkt penningtvättsbrott i Allra. Samtidigt blir Thomas Bodström, som chef för Länsstyrelsen i Stockholm, ansvarig för myndighetens arbete mot penningtvätt.

Thomas Bodström är indragen i utredning om misstänkt penningtvättsbrott, samtidigt som han blir chef för Länsstyrelsen i Stockholm – ansvarig för myndighetens arbete mot penningtvätt.
Thomas Bodström är indragen i utredning om misstänkt penningtvättsbrott, samtidigt som han blir chef för Länsstyrelsen i Stockholm – ansvarig för myndighetens arbete mot penningtvätt. Foto: Per Larsson/TT

– Ja, det stämmer. Länsstyrelsen i Stockholm utövar tillsyn när det gäller penningtvättslagen tillsammans med länsstyrelserna i Västra Götaland och Skåne, säger Jonas Johansson, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Stockholm.

Åklagarens misstankar vad gäller penningtvättsbrott i Allra gäller de aktieutdelningar på sammanlagt 155 miljoner kronor som gjorts till bolagets ägare under 2016 och 2017.

En av dessa utdelningar rörde 20 miljoner kronor och beslutades den 24 oktober. Utdelningen föregicks av ett styrelsebeslut den 18 oktober, som bland annat Thomas Bodström skrev under i egenskap av styrelsemedlem i Allra.

Annons
X

Bodström och övriga styrelsen är, i och med godkännandet av utdelningen på 20 miljoner, indragen i åklagarens utredning om penningtvättsbrott, även om ingen har delgivits misstanke.

Det här ger en helt ny dimension till frågan jämfört med de relevanta argument som redan framförts när det gäller Bodströms lämplighet.

Misstankarna om penningtvättsbrott har dessutom resulterat i att tillgångar på 140 miljoner kronor tagits i beslag av åklagare.

Tavla
SvD accent konstgalleri

Spännande samtida konst av några av Sveriges främsta konstnärer.

Länsstyrelsen delar tillsynen av penningtvättslagen med ett antal andra myndigheter, bland annat Finansinspektionen och Revisorsinspektionen. De branscher som omfattas av länsstyrelsernas tillsyn är framför allt redovisningskonsulter, skatterådgivare, oberoende jurister och pantbanker.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson har tidigare varit kritisk mot utnämningen av Thomas Bodström. Han anser att kopplingen mellan åklagarens brottsutredning och Länsstyrelsens uppdrag inom penningtvätt gör det ännu tydligare att Bodström inte borde tillträda som landshövding.

– Det här ger en helt ny dimension till frågan jämfört med de relevanta argument som redan framförts när det gäller Bodströms lämplighet som landshövding, säger Mats Persson.

Han menar att om Ebba Lindsö, tidigare styrelseordförande i Allra, inte kunde sitta i Sjätte AP-fondens styrelse på grund av brottsmisstankarna mot Allras pensionsverksamhet, så skapar penningtvättsmisstankarna samma problem för Bodström i Länsstyrelsen.

Ardalan har inga ytterligare kommentarer i dagsläget utan hänvisar till intervjun som gjordes i förra veckan.

– De som tidigare sagt att brottsutredningen i Allra inte har någon bäring på Bodströms uppdrag som landshövding får svårt att fortsätta hävda det.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har utnämningen av Thomas Bodström på sitt bord. I en intervjun med SvD förra veckan sade Shekarabi att "Om det skulle dyka upp information som aktualiserar lämplighetsfrågan så finns det en ordning kring det, men vi har inga sådana underlag i det här fallet".

I dag har Ardalan Shekarabi inga kommentarer till Thomas Bodströms position när det gäller arbetet mot penningtvätt.

– Ardalan har inga ytterligare kommentarer i dagsläget utan hänvisar till intervjun som gjordes i förra veckan, säger pressekreteraren Matilda Glas.

Annons
Annons
X
Annons
X

Thomas Bodström är indragen i utredning om misstänkt penningtvättsbrott, samtidigt som han blir chef för Länsstyrelsen i Stockholm – ansvarig för myndighetens arbete mot penningtvätt.

Foto: Per Larsson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X