Annons
X
Annons
X

Bodström lämnar riksdagen

Socialdemokraternas förre justitieminister Thomas Bodström lämnar riksdagen och stannar hos familjen i USA. Sven-Erik Österberg, gruppledare för S i riksdagen, beklagar avhoppet.

– Bodström har varit en väldigt viktig företrädare för oss.

(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

Bodström lämnade sitt besked till partiledaren Mona Sahlin natten till fredagen. På sin
blogg skriver han:

”Det känns som jag har fattat rätt beslut. Mina barn har alltmera kommit in i livet här med skolan, idrotten och kompisar. Om jag skulle plötsligt skulle rycka upp dem från det här och avbryta deras år här i förtid skulle det få stora konsekvenser för dem.”

Förutom Mona Sahlin har Thomas Bodström varit i kontakt med förre partiledaren Göran Persson, Ulrica Messing, Jens Orback, Mikael Damberg ”och andra kompisar inom partiet”. De vill att han ska fortsätta med politiken men även att han ska tänka på sin familj, skriver Bodström.

Annons
X

Thomas Bodströms familj bor sedan sex veckor i Massachusetts i USA.

”Det här har vi planerat under lång tid och de har anpassat sig väl här”, skriver han.

Avhoppet beklagas av flera höga S-politiker. Sven-Erik Österberg säger:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Bodström har varit en väldigt viktig företrädare för oss. Han har haft en hög närvaro och det har aldrig varit någon tvekan om hur han stått i olika frågor, så det är klart att det är en stor förlust för oss i riksdagen att han inte finns kvar.

  Österberg önskar att det hade funnits en annan lösning på frågan.

  – Men jag inser att det är svårt eftersom vi har ett strikt regelverk och det är också viktigt när man ställer upp i val att man kan fullfölja sitt åtagande.

  Mikael Damberg, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län, menar att riksdagen nu förlorat en av ”sina mest färgstarka och drivande politiker”.

  – Å andra sidan vet jag ju hur viktig den här USA-resan har varit för honom och hans familj, så jag har full respekt för att han har fattat det beslut han har fattat.

  I onsdags meddelade riksdagens talman att Thomas Bodström inte får ledigt från riksdagen. Bodström hade ansökt om föräldraledighet för perioden 4 oktober till 3 december. Redan efter valet – innan han fått besked om ledigheten skulle beviljas – reste han med familjen till USA.

  Han var besviken efter talmannens besked och tyckte att riksdagen borde gå före och underlätta för politiker att förena familj och karriär. Enligt Bodström skulle det lätt kunna ordnas eftersom riksdagsledamöter har ersättare som kan hoppa in. Nu tvingades han välja mellan att svika familjen genom att korta vistelsen i USA eller avsäga sig sin riksdagsplats.

  – Det är svårt att säga nej till uppdraget och det är svårt att säga nej till sin familj. Men livet är fullt av svåra val, sade han till TT i veckan.

  Riksdagen har en hård praxis när det gäller att ge ledamöter ledighet. Det görs i regel bara vid internationella uppdrag, vid sjukdom och vid föräldraledighet. Och då handlar det om ledighet på heltid, inte på deltid. Problemet för Bodström är att han enligt Försäkringskassans regler bara har rätt till föräldraledighet på deltid, eftersom hans yngste son går i skola i USA.

  OCH TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X