Bodström kräver 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna

Justitieminister Thomas Bodström tar första steget mot lagstadgad kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Vid en interpellationsdebatt idag sade han att ett lagförslag ska tas fram som kräver att kvinnor utgör minst 40 procent av ledamöterna i de stora aktiebolagens styrelser. Uppdraget ska redovisas om ungefär ett år, i god tid innan valet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Utvecklingen mot en jämn könsfördelning i näringslivets styrelser går alldeles för långsamt. Det anser justitieminister Thomas Bodström som inom kort tillsätter en utredning för att utforma ett nytt lagförslag om könskvotering i bolagsstyrelser. Målet är att via aktiebolagslagen kräva att minst 40 procent av ledamöterna i de stora aktiebolagens styrelser ska vara av vardera könet.
– Jag kommer inom kort att överlämna ett uppdrag till en utredare som skall utforma förslag till ändringar i aktiebolagslagen som innebär att minst 40 procent av styrelseledamöterna i de stora aktiebolagen skall vara av vardera könet, sade Thomas Bodström vid en interpellationsdebatt i riksdagen under fredagen.
– Utredaren skall i sitt arbete inhämta synpunkter från bland andra representanter för näringslivet. Uppdraget skall redovisas om ungefär ett år, fortsatte han.

Bodströms utspel är ett svar på en rad frågor om könskvotering till bolagsstyrelser som riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) riktat till jämställdhetsminister Jens Orback. Att det är Bodström och inte Orback som svarar på Ohlssons frågor kan tolkas som att regeringen kommit en god bit på väg i ärendet.
– Jag är förbluffad, säger Birgitta Ohlsson till Svd.se. Man gör feminismen en björntjänst genom det här förslaget. Tror man på ett fritt näringsliv och en marknadsekonomi är det oförenligt att kräva könskvotering till bolagsstyrelser.
Debatten om bristen på kvinnor i bolagsstyrelser tog ordentlig fart i november 2002 när dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg i en intervju med SvD Näringsliv hotade med lagstadgad kvotering om inte vart fjärde styrelseledamot var kvinna innan utgången av 2004. Under de knappt tre år som passerat har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat från 6,1 till 16,1 procent, enligt SIS Ägarservice.
Winbergs krav om 25 procent kvinnor har därmed inte uppfyllts.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons