Annons
X
Annons
X

Bodström förlorar snart nätkontrollen

Det var bara en tidsfråga innan Bodströms politik och Antipiratbyråns klappjakt på fildelare skulle resultera i en teknisk motinnovation - ett första svenskt darknet.
Piratpartiet tillsammans med företaget Relakks (SvD 15/8) lanserade i veckan en så kallad VPN-tjänst där man med sin dator ansluter till en server som döljer datorns ip-nummer på nätet och dessutom krypterar all trafik så att den inte kan avlyssnas. Med andra ord kan man skicka e-post, chatta, fildela och surfa utan att vare sig internetleverantör, polis eller skivindustri har en aning om vad som försiggår.

Detta visar tydligt på en intressant paradox där teknisk utveckling har glidit ur händerna på politiken. Den statligt sanktionerade bredbandssatsningen resulterade i att medelsvensson fick tillgång till höghastighetsinternet som passade utmärkt som distributionsform av film och musik.
Många år för sent insåg man att upphovsrätten var under attack och Bodström lagstiftade mot fildelning. Därpå inledde Antipiratbyrån sina processer mot
vanligt folk och nu kom svaret - en teknik som i princip omöjliggör övervakning av internettrafiken.
Att skapa repressiva övervaknings- och straffmekanismer fungerade tydligen inte så bra på ett högutbildat och teknikkompetent svenssonmedvetande.

I diktaturer och ockuperade länder växer ofta motståndsrörelser fram. De lever under jorden där de för sin kamp. De flesta fildelare är inga motståndsmän, men de inser nu att deras privatliv är under ockupation.
Teknisk mediering av motstånd är dock mycket kraftigare än vapen, ammunition eller lagstiftning. Det räckte med några domar där fildelare fälldes för att en infrastruktur som dolde internettrafiken skulle ta steget in på marknaden.
Utvecklingen håller på att glida politiken ur händerna. Genom att studera vilka innovationer för anonymitet som ett samhälle producerar får man en ganska bra indikator på vad man är i stånd att genomföra.
Bodström är i färd med att tvinga massorna under jorden, massor som med statens egna bredbandskablar hukar för upphovs-
och anonymitetslagar som hotar att ställa dem inför rätta.
Genom att kriminalisera vanligt folk skapas nu ett samhälle som inget polis- eller rättsväsende egentligen vill ha. De önskar ju allra helst att alla gick att avlyssna, videofilma och DNA-testa varje vaken sekund.
Insikten måste snart komma: det går inte att kväva människors kommunikationsvägar. Varje åtgärd kommer att resultera i ett nytt motdrag, och till slut kommer internet bara bestå av krypterade ettor och nollor.

Annons
X

Bodström - du håller på att förlora kontrollen!

Christopher Kullenberg

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X