Annons

Bodström förlorar snart nätkontrollen

Publicerad

Det var bara en tidsfråga innan Bodströms politik och Antipiratbyråns klappjakt på fildelare skulle resultera i en teknisk motinnovation - ett första svenskt darknet.
Piratpartiet tillsammans med företaget Relakks (SvD 15/8) lanserade i veckan en så kallad VPN-tjänst där man med sin dator ansluter till en server som döljer datorns ip-nummer på nätet och dessutom krypterar all trafik så att den inte kan avlyssnas. Med andra ord kan man skicka e-post, chatta, fildela och surfa utan att vare sig internetleverantör, polis eller skivindustri har en aning om vad som försiggår.

Detta visar tydligt på en intressant paradox där teknisk utveckling har glidit ur händerna på politiken. Den statligt sanktionerade bredbandssatsningen resulterade i att medelsvensson fick tillgång till höghastighetsinternet som passade utmärkt som distributionsform av film och musik.
Många år för sent insåg man att upphovsrätten var under attack och Bodström lagstiftade mot fildelning. Därpå inledde Antipiratbyrån sina processer mot
vanligt folk och nu kom svaret - en teknik som i princip omöjliggör övervakning av internettrafiken.
Att skapa repressiva övervaknings- och straffmekanismer fungerade tydligen inte så bra på ett högutbildat och teknikkompetent svenssonmedvetande.

Annons
Annons
Annons