Annons
X
Annons
X

Bodström: Dags för svenskt FBI

Morgonens misstänkta bomber i centrala Göteborg får Thomas Bodström att återigen kräva ett svenskt FBI. Men vare sig v och mp vill ha en central myndighet som ska agera över länsgränserna. ”Då blir det som i USA där det bli bråk om vem som ska hantera fallet”, säger Mehmet Kaplan (mp) till SvD.se.

– MEN V OCH MP STÖDJER BEATRICE ASK

Diskussionen om ett svenskt FBI har återigen fått fart efter morgonens uppmärksammade rån mot postterminalen i Göteborg med ett flertal utplacerade misstänkt bomber som följd. Höstens bombattentat mot åklagare Barbro Jönsson, skottlossningen mot polisstationen i Partille, ett flertal mc-relaterade rån och våldsbrott i Göteborgstrakten, listan kan göra lång på de problem som kopplats till organiserad brottslighet i Västsverige.

– Regeringen måste gripa in och föra diskussionen om en centralt organiserad polismyndighet vidare. Vi behöver en centraliserad organisation för att bekämpa den organiserade brottsligheten, det en del kallar ett slags FBI. Det som hittills kommit från justitieministern räcker inte, det är uppenbart, säger Thomas Bodström (s), justitieutskottets ordförande till SvD.se.

Justitieminister Beatrice Ask (m) har hittills sagt nej till förslaget och istället tillsatt en expertgrupp med representanter för Säkerhetspolisen, Ekobrottsmyndigheten samt flera länspolismästare för att hitta nya åtgärder för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Man vill även ge myndigheterna större möjligheter att beslagta pengar och andra tillgångar från kriminell verksamhet.

Annons
X

Men det tycker inte Thomas Bodström räcker.

– Den här sortens brottslighet får man inte stopp på med sådana åtgärder. Vi behöver experter på den här sortens brott som får jobba mer långsiktigt annars kommer vi inte vidare. Att låta respektive län ta hand om det här blir inte tillräckligt effektivt. Bara i dag har ju Göteborgspolisen tvingats ta in hjälp från Malmö, ett tecken på att decentralisering inte är lösningen.

Men vare sig mp eller v håller med Bodström.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Att konstant organisera om polisen har hittills aldrig varit svaret, det vet vi av erfarenhet. Skulle man instifta ett svenskt FBI skulle vi svälja en massa kompetens som behövs på länsnivå och då tappar vi tempo. Istället måste länen få mer resurser för att bli bättre på att bekämpa organiserad brottslighet, säger Alice Åström (v), ledamot i justitieutskottet.

  Hon får medhåll av Mehmet Kaplan (mp), rättspolitisk talesman.

  – Vi behöver ge polisen vad de själva säger att de behöver och inte vad politiker säger att de behöver. Att lyssna inåt i organisationen som justitieministern nu gör tycker jag är en bra början. Platsannonsen för en ny rikspolischef andas också lyhördhet och det är vad som behövs även i den här frågan. Ett svenskt FBI skulle bara bli som i amerikanska filmer, någon kommer utifrån och kör över länspolisen och så blir det bråk. Det är inte effektiv brottsbekämpning, säger Mehmet Kaplan till SvD.se.

  Förslaget om ett svenskt FBI har tidigare lanserats av bland andra fp:s rättspolitiska talesman Cecilia Wigström som ett sätt att komma åt organiserad brottslighet. Tidigare föreslog även Rikspolisstyrelsen en ”nationell resurs” på 200-300 poliser som ska bekämpa mc-gäng och kriminella nätverk. Dessa förslag har dock avvisats av justitieministern.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X