Bodens fästning skulle bli ett ointagligt värn

Rödberget fort, del av Bodens fästning.
Rödberget fort, del av Bodens fästning. Foto: Fästningsguiden Boden

Historikern Dick Harrison om att Bodens fästning är den sista större militära anläggning som uppförts i Sverige. I texten frågar han sig varför just där? Varför byggde man en fästning i Boden?

Publicerad
Annons

”Det finns en plats på jorden, där solen aldrig ler. / Den platsen heter Boden, dit vill jag aldrig mer.” Så lyder en av de mest spridda av svenska värnpliktigas nidvisor. Betydligt elakare rim finns också, och skälet till deras tillkomst är välkänd. Under 1900-talet tvingades massor av unga män, högst motvilligt, tillbringa ett år vid Bodens fästning. Men varför just där? Varför byggde man en fästning i Boden?

Bodens fästning, är den sista större militära anläggning som uppförts i Sverige. Den började byggas 1901, efter mångåriga debatter om hur det norrländska försvaret skulle organiseras. De rika järnmalmsfyndigheterna gjorde att landsdelen framstod som viktigare än tidigare, vartill kom att Boden hade blivit en järnvägsknut, något som kraftigt medverkade till beslutet att anlägga fästningen just där.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons