X
Annons
X

Bocuse d'Or i Lyon

I dag avgörs Bocuse d'Or, världens främsta kocktävling, i franska Lyon. Svenska Tommy Myllymäki tillhör favoriterna.

SvD:s matredaktör Joanna Drevinger och vinskribenten Mikael Mölstad följer tävlingarna på plats.

11:54 Joanna Drevinger:
Välkommen till liverapporteringen från Lyon och i Bocuse d'Or eller kock-VM. Jag och Mikael Mölstad kommer att guida er genom finalen där den svenska kocken Tommy Myllymäki lagar mat för guld.

12:08 Joanna Drevinger:
Stämningen är på topp här på Euroexpo som ligger strax utanför Lyon. Just nu är det den norska hejarklacken som hörs mest. Den norska kocken Ørjan Johannessen är en av favoriterna. Senast Norge vann var 2009. Förutom Frankrike är Norge det land som vunnit kock-VM flest gånger det vill säga fyra.

Tommy Myllymäkis andra tävlingsrätt i kock-VM i Lyon, pärlhöna.

Foto: JOANNA DREVINGER Bild 1 av 38

Tommy Myllymäkis rätt av öring och fänkål i kock-VM i Lyon.

Foto: JOANNA DREVINGER Bild 2 av 38

”Tommy Myllymäki är en extrem tävlingsmänniska. Det är få andra kockar som klarar att träna så mycket – och samtidigt ha en sådan fantastisk känsla för råvaror och smaker” säger Mikael Mölstad på plats i Lyon för SvD.

Foto: AP Bild 3 av 38

Tommy Myllymäki under tävlingarna i Lyon.

Foto: AP Bild 4 av 38

Svenske Tommy Myllymäki tillhör favoriterna vid Bocuse d'Or i Lyon.

Foto: PER LARSSON/TT Bild 5 av 38

Tommy Myllymäki tävlar i bås åtta. Idag är det tolv länder som tävlar och igår var det lika många. Coach Jonas Dahlbom håller reda på att de ligger rätt i tid.

Bild 6 av 38

En högljudd norsk hejarklack.

Bild 7 av 38

Kocktävlingar är fortfarande en mycket mansdominerad värld och det går knappt att räkna antalet män i vita rockar och höga kockmössor. De framför Tommy är domare som tittar på teknik, hygien och svinn. Vi har två svenska domare Henrik Norström som sitter i köttjuryn samt Jonas Lundgren som är en del av metodjuryn.

Bild 8 av 38

Jonas Dahlbom är coachen som har koll på allt.

Bild 9 av 38

Här är cooachen Jonas körschema. Allt finns också i mobil och en iPad. Dessutom skisser på alla uppläggningar. För säkerhets skull.

Bild 10 av 38

Så här ser en tävlingsmänniska ut.

Bild 11 av 38

Här sitter köttjuryn som ska smaka 12 kötträtter lagade på pärlhöna. Kötträtten serveras traditionsenligt på fat medan fiskrätten läggs upp direkt på tallrik. På EM i Stockholm i fjol hade domarna flaskor med vin framför sig. Här får de vinet serverat.

Bild 12 av 38

Mötte Henrik Norström som är svensk domarrepresentant. Han har tuffa men roliga dagar. Jag frågade vad han tror om segrare med de han sett. Henrik menar att det är oerhört jämt. Idag står det mellan Sverige, Norge, Danmark, Finland och Japan, tror han. Av de tolv tävlande igår trodde Henrik mest på Island, Storbritannien, Frankrike och USA. Frankrike är alltid favoriter i kraft av att de vunnit sju gånger.

Bild 13 av 38

Kockarna Rickard Nilsson och Crister Svantesson hejar på Tommy från VIP-läktaren. Crister tävlade för Sverige 1989 och 1991.

Bild 14 av 38

Just nu sitter jag i pressrummet och rapporterar. Uppkopplingen i tävlingsarenan är nämligen genomusel. Just nu visar tv-skärmen i alla fall jublande svenskar i publiken. Ett gott tecken.

Bild 15 av 38

Rasmus Kofoed från Geranium i Köpenhamn är på plats. Han vann världsfinalen i Bocuse d’Or 2011. Samma år som Tommy kom tvåa. Jag frågade hur det går för dansken Kenneth Hansen. Det går finfint, meddelade han.

Bild 16 av 38

Här är läktaren som alla säger är för liten med tanke på det stora publikintresset. De norska fansen är fortfarande de mest högljudda. //Joanna Drevinger

Bild 17 av 38

Norges fiskrätt. Bäcköring är alltså huvudråvaran. I går kväll fick de reda på att fänkål måste ha en framträdande roll i rätten som måste bestå av 50 procent grönsaker. //Joanna Drevinger

Bild 18 av 38

Så här ser fiskrätten ut när den landar hos en av domarna. Det är de som bestämmer. Men det ser snyggt ut – på tv:n i alla fall.

Bild 19 av 38

En mer högupplöst bild av Tommy fiskrätt. Foto: Joanna Drevinger

Bild 20 av 38

Här är Tommy Myllymäkis kompis Jens Fager. Han har alltså formgivit både tallrik och fat. De flesta länder serverar sin kötträtt på silverfat, men inte Sverige eftersom man tycker att det ser rörigt ut. Till fiskrätten har han försökt att skapa en svensk känsla. Den måste ju också sticka ut så att domarna minns den lite extra. Jens formgav också fat och tallrik till EM. //Joanna Drevinger

Bild 21 av 38

Så här såg Tommys fiskrätt ut för två veckor sedan. Det har hänt mycket sedan dess. Senast igår justerade han rätten. Till det bättre får vi hoppas.

Bild 22 av 38

Så här såg Tommys kötträtt ut för två veckor sedan. Jag tror den kommer att vara nästan identisk. Jag gillade verkligen smakerna den gången.

Bild 23 av 38

Danmarks fat. //Joanna Drevinger

Bild 24 av 38

Så här såg Tommys kötträtt på intern-tv:n. Jag tycker att det är en av de snyggaste köttpresentationerna idag. Den prickiga sfären är gjort av skinnet och fyllt med inälvor från hönan. Fantastiskt.

Bild 25 av 38

Tommys hönsrätt. //Joanna Drevinger

Bild 26 av 38

De går förbi i rasande fart med faten men här är iallafall Sveriges fat. Snyggt, stilrent och skandinaviskt. Att det smakar gott vet vi eftersom vi fick provsmaka rätten för två veckor sedan. //Joanna Drevinger

Bild 27 av 38

Nu ska de sista rätterna ut till domarna. Undrar hur de mår nu. Det blir 24 rätter att provsmaka under en eftermiddag.

Bild 28 av 38

Prins Carl Philip tillsammans med Tommy Myllymäki.

Bild 29 av 38

Tommy efteråt. Trött men lycklig. Och han erkände att han för första gången blev riktigt nervös i starten. Han kom in fel i tävlingen, menar han, Det tog ett oar timmar innan det släppte. Men då kom leendet och arbetsglädjen tillbaka.

Bild 30 av 38

Kocken Rickard Nilsson gratulerar Tommy efter avslutad tävling.

Bild 31 av 38

Prinsen och kockkungen är en given titel. Men faktum är att det skulle kunna stå Kockprinsen. Carl Philip är mycket intresserad av gastronomi. Och han gillar verkligen att umgås med dessa kockar. De blev i alla fall mycket fotograferade.

Bild 32 av 38

Mästerkockdomaren Markus Aujalay och kocken Fredrik Eriksson är på plats. De tycker att Tommy lyckats laga pärlhönan med franska smaker men med en svensk presentation. Tommys uppläggning var helt unik säger Markus.

Bild 33 av 38

Så här är läget i pressrummet. Mikael Mölstad svarar koncentrerat på läsarfrågor.

Bild 34 av 38

Priset till bästa commis - gås i porslin. Galet.

Bild 35 av 38

Det blev brons för Sverige. Hurra! även om guld alltid smakar bättre. Alla ser glada ut - utom Albin Edberg - Tommys assistent.

Bild 36 av 38

Örjan Johannesen är världens bästa kock just nu. Grattis Norge till femte segern.

Bild 37 av 38

En bronsmedalj till Sverige. Det är fint det också. Nu har Tommy både silver och brons i Bocuse d'Or. Han har sagt att han inte ska ställa upp en tredje gång. Men jag lovar att det finns de som kommer försöka ändra på detta...

Bild 38 av 38
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X