Annons

Lena Kåreland:Böckerna som tävlar om en plats i din hylla

Bibeln, ”Borta med vinden”, Hitlers ”Min kamp” och Millenniumtrilogin. Har de någonting gemensamt som gjort dem till sådana bästsäljare? En ny bok om bestsellerns historia granskar förutsättningarna för litterära försäljningsframgångar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vad är egentligen en bestseller? Själva företeelsen fanns långt innan benämningen för den myntades i USA 1889. Inte oväntat är Bibeln, tryckt i mellan fyra och sex miljarder exemplar, den genom tiderna största bästsäljaren. Som nummer två kommer Maos lilla röda som under kulturrevolutionen i Kina nådde en upplaga på cirka två miljarder exemplar.

Detta och mycket annat får man veta i Une histoire des best-sellers (Flammarion, 346 s) av Frédéric Rouvillois. Utifrån en rad olika infallsvinklar klargör han i detta innehållsrika och fängslande arbete vad som ligger bakom en litterär succé. Hans slutsats blir att en boks framgång till syvende och sist är något av ett mirakel, som grundar sig dels på mötet mellan en författare och en förläggare, dels på mötet mellan en bok och dess publik. Man kan aldrig förutsäga om en bok ska nå sina läsare eller inte, vilket är vad som gör förläggaryrket så fascinerande.

Annons
Annons
Annons