”Böckerna måste skrivas av oss som bor i förorten”

Många unga i förorten känner inte igen sig i den barn- och ungdomslitteratur som finns tillgänglig, menar författarna.
Många unga i förorten känner inte igen sig i den barn- och ungdomslitteratur som finns tillgänglig, menar författarna. Foto: Andreas Dienert

Ungdomarna de vänder sig till läser knappt böcker. Själva är de en ovanlig syn i författarkåren. Så vill bokaktuella Philip O’Connor och Haidar Hajdari bryta utanförskapet och väcka läslust hos unga fotbollsintresserade i förorten.

Under strecket
Publicerad

Haidar och Philip blev vänner genom fotbollen. Nu skriver de böcker ihop.

Foto: Andreas DienertBild 1 av 3

Boken som ska locka unga med proffsdrömmar.

Foto: Pintxo Förlag.Bild 2 av 3

Haidar studerar till journalist vid sidan av fotbollen.

Foto: Andreas DienertBild 3 av 3

– Kom igen mannen!

Philip O´Connor och Haidar Hajdari brottas på golvet i Stockholmsförorten Kista idrottshalls omklädningsrum. Svetten har lagt sig, men inte adrenalinet efter den intensiva matchen med Korpen-laget.

Philip är 45 och har inte gett upp drömmen om att bli fotbollsproffs.

– Alla här ute har ambitionen att bli proffs, men ingen vet hur de ska ta sig dit.

Det blev upprinnelsen till ”Svea United: När allt står på spel” – ungdomsromanen om 17-årige Malik Manneh med en lovande fotbollskarriär framför sig. Men hans ensamstående och ms-sjuka mamma får svårt att betala hyran och Malik trasslar in sig i en farlig matchfixningssituation där liv och stora pengar står på spel.

Grejen är att de böcker som finns är skrivna för unga ”där borta”.

När kompisarna träffades var Philip nyinflyttad och tyckte att ungdomar i förorten inte gavs en ärlig chans. De var kapabla till betydligt mer än att ”köra taxi och jobba i lagret på Arla”, som han uttrycker det.

Han och Haidar, som då var 18, spelade i samma fotbollslag och började diskutera utbildning. Så kom de in på unga som inte läser.

Haidar och Philip blev vänner genom fotbollen. Nu skriver de böcker ihop.

Foto: Andreas DienertBild 1 av 1

– Många i förorten har föräldrar utan svenska som förstaspråk och tillgång till litteratur på samma sätt som barn till svenskfödda föräldrar. När ungarna inte läser blir deras skolgång, ordförråd och framtid lidande, och utan verktyg för hur man tar reda på grejer kommer man ingenstans. Även om de börjar på universitetet drunknar många för de vet inte hur man gör.

Haidar och Philip blev vänner genom fotbollen. Nu skriver de böcker ihop.
Haidar och Philip blev vänner genom fotbollen. Nu skriver de böcker ihop. Foto: Andreas Dienert

Utbudet i förorten är lågt, tycker båda. Samtidigt finns det inget som intresserar ungdomarna så mycket som fotboll, framför allt inte killarna.

– Då tänkte vi: Okej, då börjar vi skriva böcker för de som inte läser och försöker locka dem med sådant de gillar. Utifrån fotbollsintresset skulle vi skapa en värld där de kan leva sig in och känna igen sig själva.

Idén fick fart på riktigt när det idrottsinriktade ungdomsboksförlaget Pintxo kom och hälsade på Kista Galaxy. De ville att journalisten Philip skulle skapa ett läslandslag.

– Jag sa att det går ju inte om det inte finns något att läsa!

När Zlatan-boken kom märkte de hur alla i omklädningsrummen läste den. Men det är också den enda boken som läses i förorten, konstaterar han krasst.

Haidar håller med. Problemet är inte utbudet, 2016 slogs rekord i antalet utgivna barn- och ungdomsböcker och kvaliteten är skyhög.

Boken som ska locka unga med proffsdrömmar.

Foto: Pintxo Förlag.Bild 1 av 2

Haidar studerar till journalist vid sidan av fotbollen.

Foto: Andreas DienertBild 2 av 2

Den här boken kan vara en del av deras skolgång. Vad som helst för att få dem att läsa.

– Grejen är att de böcker som finns är skrivna för unga ”där borta”, säger Haidar och syftar på områden med övervägande del svenskfödda föräldrar och barn.

– Ungdomar här känner inte alls igen sig, varken i sättet eller hur de pratar.

– För att få unga i förorten att läsa böcker måste vi som bor här skriva dem, det är vi som förstår dem. Å andra sidan tror jag att den här boken kommer att gå hem över hela Sverige. Det är en berättelse för ungdomar i åldern 10–18 som någonsin drömt om att bli fotbollsproffs, säger Philip.

Under skrivandets gång har ungdomar själva fått vara med och tycka till. När boken var i princip färdigskriven begav sig författarna till Akallaskolan, där elever i klass 9A och 9B fick läsa utdrag om Malik och matchfixningen. De fick också chansen att avgöra slutet på historien.

Boken som ska locka unga med proffsdrömmar.
Boken som ska locka unga med proffsdrömmar. Foto: Pintxo Förlag.

– Vi blev verkligen positivt överraskade, säger Haidar.

– Ja, det är nog det häftigaste jag gjort, tillägger Philip. När vi gick in i klassrummet var det sink or swim – antingen sjunker det här eller så mershlar dom oss. Och dom köpte det!

Intressanta diskussioner om moral följde. Vilket är precis vad författarna vill: Få lärare att inspireras till uppgifter. Det kan vara att be eleverna skriva några hundra ord om hur matchen kunde ha slutat eller göra ett reportage utifrån en matchfixning ur verkligheten.

– Den här boken kan vara en del av deras skolgång. Vad som helst för att få dem att läsa.

Haidar studerar till journalist vid sidan av fotbollen.
Haidar studerar till journalist vid sidan av fotbollen. Foto: Andreas Dienert
Annons
Annons
Annons
Annons