Annons

Böckerna ger oss nya himlar

DEN GODA LITTERATUREN. Att tala om läsningens nytta är ­ungefär som att motivera rött vin och mörk choklad med att det är nyttigt. Det skriver författaren och kritikern Carina Burman i en betraktelse över läsandet.

Under strecket
Publicerad

Det finns människor som inte läser. Jag menar då inte människor som av skilda skäl inte kan läsa, utan sådana som tycks fullt kapabla, men ändå väljer bort bokläsandet. På flyget hamnade jag en gång bredvid en karl som fick aftontidningen att räcka ända till England. På många sätt var det en beundransvärd prestation, men jag blev alltmer förbryllad. Varför? När man kan läsa en bok istället.

Min värld är full av läsande människor. De finns bland mina vänner, de finns i min familj – och när jag tänker närmare på saken håller läsande människor mig vid liv, genom att köpa mina böcker. Läsare finns också bland de författare jag återkommer till – mina ”eviga följeslagare”, för att låna ett uttryck från litteraturkritikern Klara Johanson. Hon hör förstås både till följeslagarna och medläsarna – flickan som kom från ett icke-läsande hem, men utvecklade läsandet till en skön konst.

Annons
Annons
Annons