Recension

GoodbyeBobo Stenson, Anders Jormin, Paul Motian

Under strecket
Publicerad
Annons

Bobo Stensons karriär är långsam och logisk med några enastående höjdpunkter. På 60-talet samarbetade han med Börje Fredriksson, en legendarisk förnyare. Från början av 70-talet utvecklade man ett rörligt samspel i gruppen Rena Rama. Jazzen lösgjordes rytmiskt och gav sig ut på etniska utflykter. Han spelade ofta med Jan Garbarek och gjorde några skivor som fick stor uppmärksamhet. Under åren har han utvecklat sin egen jazztrio till ett forum för starka upplevelser. Bandet kommer också att ge sig ut på en turné i USA om någon månad. Bobo Stenson spelar som han gjort tidigare, men det är som om allt hävt sig till en ytterligare nivå. Tänjningarna och trycket i tonen känns mer, lever ännu vackrare. Basisten Anders Jormins röst är mer sparsmakad. Och Paul Motian är ännu känsligare med cymbalerna.

Skivan är inspelad i New York eftersom Paul Motian bestämt sig för att aldrig mer lämna sin hemstad. Det är märkligt hur denna musik andas en sorts integrerad avskildhet. Det är inte bara frågan om att de arbetat mycket tillsammans och finslipat sitt samarbete. Bobo Stenson har hållit fast vid sin egen livskänsla och skapat vad som kunde kallas för en emotionell puls. Jormin spelar komplexa rytmer som blir till en serie melodier. Paul Motian är i dag 74 år och har alltsedan tiden med pianisten Bill Evans utvecklat ett eget idiom av smårytmer och accenter.
Send in the Clowns (av Sondheim) är en inledning som visar hur reflekterande de här musikerna spelar. Det är som om det fanns ord alldeles invid melodin som fördjupar samtalet och berättar om en upplevelse. There Comes a Time av Tony Williams är också så där märkligt pratbar – som en slagdänga man vill upprepa. I Sudan skriven av Motian vrider sig stråken och strängen kring enstaka plock från pianot och trummorna. En sorts kort och intensiv flämtning. Materialet är mycket varierat och avslutas med en kul signal, Race Face av Ornette Coleman.
Så kan man botanisera i låt efter låt och ständigt finna nya aspekter, det är vackert.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons