Bobbys mor ska sinnesundersökas

Mamman dömdes till tio års fängelse för att ha orsakat sin son Bobbys död. Nu ska hon genomgå en stor sinnesundersökning som kommer att läggas fram vid en ny rättegång i Göta hovrätt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mammans försvarsadvokat begärde redan i Eksjö tingsrätt att hon skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning (RPU). Men tingsrätten avslog denna begäran. Mamman och Bobbys styvfar dömdes till tio års fängelse vardera för grov misshandel och vållande till annans död.
Domen överklagades av både försvaret och åklagaren, den senare vill att paret ska fällas för mord.
I går beslöt Göta hovrätt att mamman ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och beviljade därmed mammans och hennes försvarares förnyade begäran.
I sitt yrkande till hovrätten skriver mammans advokat att en stor sinnesundersökning bland annat ska belysa frågan om hon lider av någon ”neuropsykiatrisk störning”.

- Hon är bärare av anlag till sjukdomen fragil x, som Bobby led av, och kan kanske själv lida av den. Men det kan också vara andra störningar som bör undersökas, säger hennes försvarare, advokat Anders Berggren.
I sitt beslut skriver Göta hovrätt att ändamålet med den rättspsykiatriska undersökningen är att bedöma om mamman
begått gärningarna ”under påverkan av en allvarlig psykisk störning” och om möjligheten att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård. Det tioåriga fängelsestraffet kan då av hovrätten omvandlas till sluten vård med så kallad särskild utskrivningsprövning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons