Annons
X
Annons
X

Färre barn vågar vittna om människohandel

Trots att antalet anmälda fall av människohandel för sexuella ändamål ökade i fjol ledde bara två fall till åtal. Offren vågar sällan vittna – ett läge som kan förvärras med de striktare förslagen om uppehållstillstånd, befarar Barnombudsmannen (BO).

(uppdaterad)
Svenskt flykting­mottagande

Foto: Anders Wiklund/TT

Brottsförebyggande rådets preliminära siffror visar att antalet anmälda fall av människohandel för sexuella ändamål ökat till 58 i fjol från 31 fall 2014.

Samtidigt ledde endast två fall till åtal i fjol medan inga åtal alls väcktes 2014, enligt uppgifter från Åklagarmyndigheten.

– Jag är dessvärre inte överraskad över att de anmälda fallen ser ut att öka. Det finns en väldigt stor utsatthet just nu, framförallt bland de människor som är på flykt, säger Jenny Westerstrand, forskare i juridik vid Uppsala universitet, till SvD.

Annons
X

– Sverige har en bra lagstiftning men en dålig tillämpning. Det har avsatts alltför lite resurser på att undersöka prostitution och människohandel, säger Westerstrand som forskat både i mäns våld mot kvinnor och internationell människohandel.

Såväl länsstyrelsen och polisen som forskarsamfundet lyfter i olika rapporter om människohandel fram att mörkertalet är stort – särskilt när det gäller de ensamkommande barnen, en grupp som det finns bristfällig kunskap om.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg säger att ensamkommande barn befinner sig i en särskilt sårbar situation.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om man när väldigt rädd och utsatt då berättar man inte vad man upplevt. Det är också extremt svårt att få någon fälld för dessa brott, säger han till SvD.

  Enligt BO brister det i dag från rättsväsendets sida på flera punkter.

  – Det här gäller både barn och vuxna. Åklagarmyndigheten säger själv i en tillsynsrapport att det ofta brister i att ge offren det rätta stödet, som exempelvis ett målsägandebiträde. Om personerna i ett tidigt skede får ett målsägandebiträde, skulle det verkligen göra skillnad för dem som misstänks vara offer för människohandel. Men tyvärr brister det ofta här.

  I Brå:s statistik från i fjol rör 11 av de 58 anmälda fallen personer under 18 år.

  Att fallen kan vara betydligt fler visar till exempel den kartläggning av människohandel med barn som länsstyrelsen i Stockholm publicerade i fjol.

  Länsstyrelsen fann 210 barn som misstänktes vara offer för människohandel under perioden 2012 till juni 2015 . En majoritet av de barn i utredningen som misstänks ha utsatts för människohandel är ensamkommande. Kartläggningen täcker dock inte förra hösten och vintern, då över 31 000 ensamkommande barn kommit till Sverige.

  Barnombudsmannen befarar också att regeringens nya lagpaket om en begränsning av skäl till uppehållstillstånd kan få konsekvenser för ensamkommande barn som utsatts för människohandel.

  Enligt lagförslaget som presenterades den 11 februari ska "uppehållstillstånd inte beviljas enligt bestämmelsen om synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter." Den gällande lagen, som i dag kan ge barn som blivit offer för människohandel ett permanent uppehållstillstånd, är nu på väg att skrotas.

  – Om det lagpaket som nu ligger på riksdagens bord godkänns så finns det en uppenbar risk att allt färre barn framöver vågar vittna mot dem som utnyttjat dem. Om de ensamkommande barnen endast beviljas tidsbegränsade uppehållstillstånd finns det en uppenbar risk att de senare utvisas till sina ursprungsländer rakt tillbaka i händerna på de ligor som begått brotten. Lagändringarna underlättar inte situationen för de barn som är i en utsatt situation, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

  Annons
  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X