Annons
X
Annons
X

Bo Lundgren tvivlar på Riksbankens kompetens

Demokratiskt fel. Oklart regelsystem och fel slutsats av Riksbanken. Riksgäldens chef Bo Lundgren kommenterar för SvD Näringsliv sin sågning av Riksbankens beslut att förstärka valutareserven med 100 miljarder kronor.

Bo Lundgren, och en enig styrelse i Riksgälden, uttrycker tvivel för Riksbankens kompetens genom att ifrågasätta själva bevekelsegrunden till beslutet att låna upp pengar just nu.
Bo Lundgren, och en enig styrelse i Riksgälden, uttrycker tvivel för Riksbankens kompetens genom att ifrågasätta själva bevekelsegrunden till beslutet att låna upp pengar just nu. Foto: SCANPIX

Strax innan jul beslutade Riksbanken att förstärka den svenska valutareserven med 100 miljarder kronor. Anledningen sades vara att Riksbanken i en krissituation ska kunna rädda svenska banker med utländsk valuta.

Beslutet sågades på tisdagen av Riksgäldens styrelse, vilket det rapporterades om i Dagens Industri. Men nu kommenterar även den avgående Riksgäldsdirektören Bo Lundgren beslutet. Han är inte nådig, där han sitter i ett konferensrum på Riksgälden i centrala Stockholm. Och han kritiserar framförallt den demokratiska aspekten.

– Visst finns det ett demokratiskt problem. Det är rimligt att Sveriges Riksdag uttalar sig om hur stor valutareserven ska vara. Nu har två myndigheter, Riksbanken och Riksgälden, ökat statens budgetunderskott utan att Riksdagen har varit inblandad.

Annons
X

Sveriges budgetunderskott blir i år 56 miljarder i underskott, 1,5 procent av BNP. Med den ökade belåningen ökar den officiella siffran till 156 miljarder.

– Egentligen har inte statens underskott ökat – det är bara utlåningen till Riksbanken. Det får vi nu förklara för alla vi träffar.

Bo Lundgren efterlyser ett nytt regelsystem och anser att Riksbanken borde ha väntat en vecka. Nästa vecka släpps nämligen en regeringsutredning av ekonomen Harry Flam. Den handlar just om hur Riksdagen ska få kontroll på Riksbankens egna kapital och valutareserv.

– Riksbanken borde ha inväntat den, säger Bo Lundgren.

Men inte nog med det. Bo Lundgren, och en enig styrelse i Riksgälden, uttrycker även tvivel för Riksbankens kompetens genom att ifrågasätta själva bevekelsegrunden till beslutet att låna upp pengar just nu.

– Vi är tveksamma till motivet – Riksbanken har som utgångspunkt att det finns risker i omvärlden som kan leda till ett läge där Sverige inte kan låna i dollar.

Bo Lundgren fortsätter:

– Hur jag än rådbråkar min hjärna har jag svårt att se ett scenario där vi inte kan låna i dollar, det är en överdriven rädsla, säger Bo Lundgren.

Därmed fyrar Riksgäldsdirektören av en rejäl salva mot Riksbanken.

Något förenklat lånar Riksgälden pengar för täcka statens behov av pengar. Dessutom får Riksgälden låna upp pengar för Riksbankens behov av valutareserv. Och det är alltså det som frågan handlar om.

Nu handlar det om 100 miljarder kronor, som Riksgälden trots allt sagt ja till att låna upp – trots all kritik.

– Vi måste göra en avvägning – kommer begäran från Riksbanken att skapa en fördyring för oss att låna pengar? Svaret just nu är nej, säger Bo Lundgren.

Men han ställer sig frågan om det skulle handla om andra summor – och konsekvenserna av det.

– Skulle vi teoretiskt få en begäran av Riksbanken att låna 500 miljarder kronor skulle omvärlden höja på ögonbrynen och vi skulle få höjda upplåningskostnader. Det skulle skapa en massa problem.

- - -

Riksgäldens alternativ – som Bo Lundgren torgfört under ett par år – är att Riksgälden per automatik fyller på valutareserven om exempelvis Riksbanken använder 80 miljarder kronor för att stötta en bank med likviditetsproblem.

– Då åtar vi oss att inom ett par veckor låna upp det i lämplig valuta. Då hade man inte behövt ligga på pengarna. Det blir kostnader som måste tas av skattebetalare.

Vad kan du om de svenska finansjättarna?

Ivar Kreuger – tändstickskungen quiz.svd.se Hagströmer/Qviberg – radarparet som föll quiz.svd.se Familjen Wallenberg – mäktigast i Sverige? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Bo Lundgren, och en enig styrelse i Riksgälden, uttrycker tvivel för Riksbankens kompetens genom att ifrågasätta själva bevekelsegrunden till beslutet att låna upp pengar just nu.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X