Annons
X
Annons
X

Bo Lundgren sågar EIB:s hantering av Antonov

Riksgälden kände till att EIB inte ville ha in Antonov som ägare i Saab när den ursprungliga affären gjordes upp. Men generaldirektör Bo Lundgren är starkt kritisk till hur EIB skött frågan kring Antonovs delägarskap de senaste månaderna.

På torsdagen bekräftade EIB att banken gav sitt lån till Saab under förutsättning att Vladimir Antonov inte skulle få överta ägandet i Saab.

– Det här framförde EIB till svenska myndigheter redan i början av projektutvärderingen 2009, säger Pär Isaksson, presstalesman vid EIB, till TT.

Enligt Bo Lundgren informerades Riksgälden mycket riktigt om dessa förutsättningar när den ursprungliga affären gjordes upp. Men efter detta har situationen förändras, menar Lundgren.

Annons
X

– Antonov har lämnat in en ansökan om att bli delägare och där har vi inte fått någon information från EIB att man avser att inte bevilja den, säger han till E24.

– Jag tycker personligen att om EIB avsåg att vidhålla sitt ursprungliga ställningstagande, och överhuvudtaget inte bry sig om den här ansökan, så borde de meddelat oss om det. Det är min bestämda uppfattning, fortsätter han.

Riksgälden godkände redan den 28 april Vladimir Antonov som ny delägare i Saab. Detta efter att det amerikanska undersökningsföretaget Kroll sammanställt en rapport om Antonov på uppdrag av Riksgälden.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sedan dess har alla väntat på EIB:s beslut - men fram tills idag har det varit knäpptyst från banken.

  – Vi hade naturligtivs inte lagt tid och resurser på det här om det var kört från början, säger Bo Lundgren.

  Bo Lundgren är också kritisk till att EIB:s ordförande Philippe Maystadt, enligt medieuppgifter på torsdagen, berättat för Lars Holmqvist, vd för Clepa, att EIB beslutat att stoppa Vladimir Antonov från att investera i Saab.

  – Jag tycker att det att mycket märkligt att Maystadt, en gammal politiker som jag träffat i andra sammanhang, resonerar med företrädare för branschorganisationer och inte med svenska myndigheter.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X