Annons
X
Annons
X

Bo Lundgren: EU bör ta ägarandel i krisbankerna

Efter nattens besked, ämnat att undsätta den krisdrabbade spanska banksektorn, slår Riksgäldsdirektören Bo Lundgren ett slag för 90-talets svenska krishanteringsmodell. ”Det är viktigt att kapitaltillskott i spanska banker sker mot motsvarande ägarandel”, säger Lundgren, försiktigt positiv efter nattens förhandlingar.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Bo Lundgren är på fredagen i Brasilien på en internationell IMF-konferens om skuldförvaltning, och deltagarnas intresse för nattens överläggningar i Europa har av naturliga skäl varit stort. Beslutet att möljiggöra en kapitalinjektion i spanska banker, utan att belasta den spanska staten, beskriver han som ett steg framåt.

– Det är ju ett steg på vägen mot något som kanske på sikt kan bli en långsiktig lösning, säger Bo Lundgren.

Stödet till de spanska bankerna kan dock väntas först efter att eurozonen etablerat en gemensam överstatlig bankinspektion, med insyn i samtliga länders banker. Någon information om vad spanska banker förväntas lämna i säkerhet, om något, fanns dock inte på fredagseftermiddagen.

Annons
X

Detta, menar Bo Lundgren, vore dock en väsentlig komponent i en fungerande räddningsinsats.

– Det bör ske mot en ägarandel som motsvarar det kapitaltillskot man gör, säger Bo Lundgren.

– Det blir en form av europeisk socialisering av de banker som behöver mycket stöd, fortsätter han.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Resonemanget bygger på den svenska krishanteringsmodell som utvecklades under 90-talskrisen, och som under innevarande statsskuldkris fått förnyad uppmärksamhet. Förfarandet, menar Lundgren, ger långivaren möjlighet att utveckla eller helt enkelt likvidera bankerna, i enlighet med exempelvis Nordbanken eller Gota Bank.

  LÄS MER:
  ”EU filar på krisplan för Spanien och Italien”

  Skulle det krävas en ny Europeisk förvaltningsorganisation?

  – Det har jag inte funderat över, men det borde leda till att man har någon övernationell hantering av säkerheten i bankerna, men så mycket har vi inte sett.

  Efter nattens överläggningar mellan eurozonens representanter träffades samtliga 27 medlemsstater i nya sammanträden. Även om mycket återstår att reda ut, vågar sig Lundgren på att vara försiktigt positiv till morgonens besked.

  – Jag har jobbat i svensk och europeisk politik och har i flera år varit mycket besviken på besluten. Det här var i alla fall över mina förväntningar, jag hade nog inte trott att de kommit fram till de här konkreta åtgärderna, om de nu är lika konkreta när de kommer fram på papper, säger han.

  LÄS MER:
  ”Euroländer på väg mot bankunion”

  Annons
  Annons
  X
  Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X