Annons
X
Annons
X

Bo Bylund petas som generaldirektör

Arbetsförmedlingens generaldirektör Bo Bylund petas från sitt uppdrag. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin vill se en ny generaldirektör från och med i höst.

Bo Bylund
Bo Bylund Foto: GUNNAR LUNDMARK

– Vi har genomfört ett stort antal organisationsförändringar, exempelvis slog vi ihop länsarbetsnämnderna och ams till en myndighet. Den förändringsprocessen kommer att vara genomförd till början av hösten, och då är det naturligt att hitta en ny generaldirektör till dess, säger Sven Otto Littrion till SvD.

Littorin vill inte kalla det för att Bo Bylund får sparken.

– Vi har inlett samtal om hur ledarskapet för Arbetsförmedlingen ska se ut i framtiden. När vi har kommit en bit i diskussionerna utgår jag ifrån att han inte kommer att vilja sitta kvar.

Annons
X

Är inte det samma sak som att säga att han får sparken?

– Det är en ganska stor skillnad. Det är naturligt när man kommer över en stor förändringsfas att man byter ledarskap. Vi inleder den här diskussionen ett halvår i förväg. Det är ingen dramatik i det här.

Bo Bylund, som har en bakgrund inom socialdemokratin, har tidigare fått kritik från borgerligt håll. Exempelvis kallade Fredrik Reinfeldt honom för ”socialdemokratisk valarbetare” före valet 2006. Trots det har han alltså suttit kvar som Arbetsförmedlingen och Ams högsta chef sedan dess. Bylunds förordnande går ut 2011.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns ingen politik inblandat i detta. Om man hade velat göra en politisk poäng hade man gjort det med en gång, säger Littorin.

  Heike Erkers, ordförande för Saco-medlemmarna på Arbetsförmedlingen är starkt kritisk till hur Bo Bylund petas från sitt uppdrag.

  – Han är mitt uppe i ett utvecklingsarbete som regeringen har ålagt honom, och det arbetet har precis påbörjats. Det här sänder väldigt konstiga signaler och man undrar vilken nästa direktör blir som får lämna sin post. Det kommer även att bli stor osäkerhet både hos oss och externt och borde varit bättre förankrat, säger hon.

  Bo Bylund ville på torsdagen inte ge någon kommentar till att han tvingas bort från sin post.

  Annons
  Annons
  X

  Bo Bylund

  Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X